22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálCsaknem ötmilliárd a pécsi ipari parkra

Csaknem ötmilliárd a pécsi ipari parkra

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Modern Városok Program pécsi iparfejlesztési része: a kormány mintegy 4,8 milliárd forintot biztosít arra, hogy magántulajdonból közösségi tulajdonba kerülhessen a Déli Ipari Park autópályától északra eső része. A közösségi tulajdon révén komoly fejlesztések indulhatnak el a területen.

Mintegy 4,8 milliárd forintot biztosít a kormány a pécsi Déli Ipari Park egy részének megvásárlására, derült ki a legújabb Magyar Közlönyből.

Csizi Péter országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az ipari park M60-as autópályától északra eső területének egy részét az osztrák tulajdonostól meg lehessen vásárolni, és az közösségi tulajdonba kerülhessen.

Ezáltal újabb fejlesztések indulhatnak el a területen, és immár állami segédlettel is lehet majd befektetőket hívni, valamint uniós forrásokból is lehet azt majd fejleszteni – a magántulajdon esetében erre nincs mód. Csizi Péter közölte, az összeg egy keret, bár már több egyeztetés is volt a vételárról, a végleges egyezség még nem született meg.

Mint a képviselő hangsúlyozta, 2011-ig nem volt nagyobb, egybefüggő szabad területű ipari parkja a városnak, erre akkor osztrák befektető bevonásával nyílt mód. Bár a viszony jó a magánbefektető és a város között, a fenti okok miatt mégis szükséges a terület közösségi tulajdonba vétele. Ez egy részen már meg is valósult: amikor Pécs kiszállt a közös cégből, egy 16 hektáros terület került a birtokába az M60-astól délre eső részen: itt hamarosan mintegy 1,6 milliárd forintból fejlesztenek, üzemcsarnok is épül.

Déli Ipari Park_dél-keleti irányból
Csaknem ötmilliárd jut az ipari parkra

Csizi Péter közölte, a Modern Városok Program teljesítése terén Pécs kifejezetten jól áll: a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ működtetésére már tavaly is megérkezett az az 1,2 milliárd forint, amelyről a program pécsi bejelentésekor Orbán Viktor kormányfő és Páva Zsolt polgármester állapodott meg – a támogatás 10 évre szól.

Ugyancsak megkezdődött a pécsi sportközpont és akvapark tervezése, erre 500 milliót kapott a város, míg a Nemzeti Kosárlabda Akadémia építése már megkezdődött.

Fontos fejlesztés Modern Városok Programban a Pécsi Tudományegyetem fejlesztése, erre 24 milliárd áll rendelkezésre, az első milliárdok már meg is jöttek a fejlesztésre.

Csizi Péter ezzel kapcsolatban elmondta, a külföldi diákok létszámának növekedése a pécsi szolgáltatóipart és a kereskedelmet is élénkítheti, de az egyetem környékén máris számos építkezés indult el magántőkéből. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a modern oktatási épületek nemcsak a külföldi, hanem a magyar diákok képzését is szolgálják.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő