10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálLáncfűrésszel esett neki a fának

Láncfűrésszel esett neki a fának

Kiszáradt gesztenyefából faragott köztéri műalkotást Miklya Gábor pécsi szobrászművész. A kreáció nem műteremben készült, hanem Pécs-Bányatelep szelídgesztenye ligetében, pontosan ott, ahol a fa egykor gyökeret vert. A szobrász két hétig dolgozott, mire láncfűrésszel megalkotta az összecsavarodó formát.

Több mint hét méter magas és egy méter átmérőjű az a kiszáradt gesztenyefa, amit Miklya Gábor szobrászművész alpinista módszerek segítségével, láncfűrésszel faragott ki Pécs-Bányatelep közel négy és fél hektáros szelídgesztenye ligetében. Az így létrejött műalkotás kötélhez hasonlító csavart formát mutat.

miklya gábor

– A láncfűrészt találtam a legalkalmasabb eszköznek. A fa állapota, minősége ugyanis meghatározza, adott esetben szűkíti a kialakítandó forma lehetőségeit, mivel a tartó részek kivágása esetén stabilitása sérülhet. A fűrésszel végzett lendületes, erőteljes vágások egyébként is jobban illeszkednek a fa természetes felületéhez, illetve a környezethez – magyarázta a szobrászművész.

A szobor megalkotása hozzávetőlegesen két hetet vett igénybe, mert a megmunkálandó felület biztonságos megközelítése, a létra elhelyezése és a biztosítás nagy energiabefektetést igénylő feladat volt, sokszor hosszabb ideig tartott, mint maga a faragás – folytatja a Miklya Gábor.

A kreáció ünnepélyes átadójára az október 3-i Gesztenye Liget Fesztiválon kerül majd sor, melyet a Pécsbányai Kulturális Egyesület szervez az északkeleti városrészében az Ezeréves Szelídgesztenyésben.

miklya gábor

– Azt szeretnénk, ha a pécsiek egy kicsit másként tekintenének erre a területre. A bányászévek szépek voltak, de régen elmúltak, szeretnénk felépíteni egy új brandet és kicsábítani azokat is, akik nem ebben a városrészben élik a mindennapjaikat. A szelídgesztenye liget gyönyörű természeti környezet, amit mindenképpen érdemes megnézni – mondja Vozár Pál, az egyesület vezetője.

A programlistát úgy állították össze, hogy egyszerre legyen jelen a könnyed szórakozás és a kultúra. Lesz számtalan gyerekprogram, sütnek gesztenyét, szerveznek cukrászversenyt, de fellép a Pécsi Harmadik Színház társulata, Beck Zoli és Grecsó Krisztián önálló estet tart, valamint olvashatunk „élő könyvekből” is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő