25 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaLehet a panellakás is madárbarát

Lehet a panellakás is madárbarát

A panellakásokban élőknek sem kell lemondanunk a hálás madarak társaságáról – vallja Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pécsi irodájának vezetője. Kellő odafigyeléssel a panellakásunk ablakpárkányán, erkélyén is hallhatjuk a madarak füttyét.
Az egyesület 2002-ben indította el a Madárbarát kert-programot, amelynek Baranyában száz aktivistája van. Ennek része a Madárbarát panel program lett, amelynek célja, hogy – néhány madárodút, itatót, etetőt a panellakás erkélyére, ablakpárkányára helyezzünk ki, amellyel közelebb kerülhetnek tollas barátaink hozzánk.

Bank László szerint az internetes honlapjukon regisztrált érdeklődők – a megszabott feltételek teljesítése után – egy elismerő táblát kaphatnak, amellyel bizonyíthatják: mindent megtettek azért, hogy lakásuk környékét, kertjüket, hétvégi telküket madárbaráttá varázsolják. Pécsett különösen változatos a szárnyasok világa, különösen igaz ez a Kertvárosra.

Megtalálható itt erdei fülesbagoly, füleskuvik, örvös galamb, vetési varjú, csóka, szarka, feketerigó, házi rozsdafarkú, barátposzáta, fülemüle, erdei pinty, házi és mezei veréb, zöldike, tengelic, csicsörke és a széncinege. Ősztől tavaszig vándorsólymok is vadásznak a városban.

Az egyesületi vezető szerint a Magasházban és az uránvárosi 17 emeletesben vörös vércsék fészkelnek, az uránvárosi panelek és a belváros magasabb épületeinek tetőzugaiban, az Árpád-híd pilléreinek réseiben sarlósfecskék költenek.
Ősszel a költést követő nyugalmi időszak kezdődik, ami a tél végéig tart. S bár sok faj elvándorol melegebb vidékre, északról érkező madarak tömegei telelnek nálunk, a hideg beálltával elkezdhetjük az etetést, az itatás azonban egész évben elengedhetetlen.

– Legfontosabb eleségnek a napraforgómag számít, de nagyon jó a nyers szalonna, a tökmag, a dió, különösen, ha férges. A rigók a lágyeleséget kedvelik. Számukra tálcára vagy földre kihelyezett gyümölcsökkel kedveskedhetünk – javasolta a szakember.

A panelépületek környezetében kialakított parkok fáira néhány méter magasságban az áruházakban kapható cinkegolyók is kihelyezhetők. Fontos a változatos téli eleség, mivel kimutatták: az egyféle táplálékkal etetett madarak sokkal kevesebb ideig élnek.

Az optimális etetési időszak november végétől március elejéig tart, a meleg beköszöntével már nem kell etetni, sőt a költési időszakban az etetéssel elvonjuk természetes táplálékuktól a madarakat, ugyanakkor a fiókák is elpusztulhatnak, ha nem a megfelelő eleséget kapják. A madarak számára a porfürdő jelenti a „mosakodást”, a tollasok így szabadulnak meg az élősködőktől.

E téren is segíthetünk nekik: egy mélyebb tálcába öntött poros homok tökéletesen megfelel erre a célra, de a kertünkben akár több négyzetméteres ilyen fürdőhelyet is kialakíthatunk.

Bank László ugyanakkor arra is felhívja figyelmet, hogy az odúk és etetők környékét folyamatosan tisztítani kell, s figyelni arra is, hogy a kihelyezett kis otthonok a szomszédok nyugalmát ne zavarják.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő