Hirdetés

Március 26-án, délelőtt 11 óra körül érkezett meg az első menetrend szerinti gép Máltáról a pogányi repülőtérre. A járatot két vízsugárral köszöntötték, az utasok pedig lelkesen fényképezték és videózták a környéket vidám zeneszó mellett.

A repülés szerelmesei február óta számolhattak vissza, hiszen múlt hónap elején jelentették be hivatalosan: csaknem másfél évtized után ismét menetrend szerinti repülőjáratok fognak indulni Pécsről. Egyelőre Münchenbe és Máltára utazhatunk a Universal Air járataival, de nyártól korfui charter járat is indul. München és Pécs között 1 óra 20 perc, Pécs és Málta között 2 óra 20 perc menetidővel kell számolni.

Vízsugárral köszöntötték a Máltáról érkező repülőgépet Pogányban. Fotó: Pécs-Pogány Repülőtér Facebook

Ahogy Péterffy Attila polgármester a februári bejelentésen elmondta, hosszú előkészítést igényelt a Universal Airrel való megállapodás megkötése. A helyi szereplőkkel, például az egyetemmel és ipari cégekkel egyeztettek arról, milyen repülőjárat indítására lenne igény. A városvezető akkor úgy fogalmazott, hogy München nemzetközi légi közlekedési központ, amelyen keresztül Pécsről elérhető lesz az egész világ, illetve Pécs is elérhető lesz a világ bármely pontjáról. Sőt, a városba látogató turisták jelentős része Dél-Németországból érkezik, a várost szoros üzleti kapcsolatok kötik ehhez a régióhoz, ráadásul sok német diák tanul az egyetemen.

Az infrastruktúra megfelelő volt, hiszen az elmúlt években folyamatosan működött, ugyanakkor rendszeres járatokat jó ideje nem fogadott. Vagyis volt bőven mit tenni az első gép indulásáig. Dragovácz Márk, a repteret működtető cég ügyvezetője korábban lapunknak elárulta, három fő területre koncentráltak a fejlesztésekkel: az eszközbeszerzésre, az utaskiszolgálásra, valamint a képzésekre és a létszám növelésére. Az előttük álló feladatokat pedig sikerült befejezni, ezt bizonyítja az első járat zökkenőmentes landolása.

Sokan vártak arra, hogy Pécsről Münchenbe utazzanak

A gép Máltáról érkezett, majd nem sokkal később München felé vette az irányt. A leszálló utasokat Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba alpolgármester köszöntötte a reptéren. Simon Cook, a Universal Air vezérigazgatója pedig örömét fejezte ki, hogy elindulhattak Pécsről a rendszeres járatok.

Az első landolásról videót is készítettünk:

Mint a filmekben, voltak, akik egy kis táblával a kezükben várták az érkezőket – például Richard Magrit, egy máltai utazásszervező cég munkatársát. Az üzletember lapunk érdeklődésére elmondta, hogy jó útja volt városunkig. Sokat repül, és a turbólégcsavaros repülőgépeket – mint amilyenek a Universal Air flottájában is vannak – kimondottan szereti, mert kényelmesek, sok helye van az utasoknak. Magri hozzátette, hogy Pécsről még nem tudnak sokat, de ez az új, menetrend szerinti járat lehetőséget ad, hogy jobban megismerjék a várost a máltaik – és persze fordítva, a pécsiek is fel tudják fedezni Máltát.

A járatok tehát ezentúl minden kedden és pénteken indulnak Málta és München irányába, hamarosan pedig szerdánként és vasárnaponként is repülhetünk. A fedélzetre 1 darab, maximum 7 kilogrammos kabintáska vihető fel (40x30x22 centiméter). A jegyár tartalmaz egy feladott poggyászt, amelynek súlya maximum 15 kilogramm. Jegyeket telefonon a Universal Air angol nyelvű ügyfélszolgálatán (+356 212 55 212) vagy a légitársaság honlapján, valamint az App Store-ból már letölthető mobiltelefonos applikáción keresztül foglalhatunk.

A reptérre való kijutás sem fog gondot okozni, hiszen a Tüke Busz Zrt. az induló és érkező repülők menetrendjéhez igazodva közlekedtet autóbuszokat a pécsi belvárosból a pogányi légikikötőbe. A buszok ingyenesen vehetők igénybe nemcsak az utazóknak, hanem kísérőiknek is, ráadásul a csomagok szállítása is térítésmentes.

Videónkban is összefoglaltunk minden fontos információt:

Képeink pedig a legjobb pillanatokat örökítették meg:

Hirdetés