27 C
Pécs
kedd, július 23, 2024
KezdőlapKorzóLeváltotta a fideszes polgármester a szekszárdi önkormányzati lap főszerkesztőjét, a pécsi Babos...

Leváltotta a fideszes polgármester a szekszárdi önkormányzati lap főszerkesztőjét, a pécsi Babos Attilát

A koronavírus-járvány adta különleges felhatalmazásra hivatkozva
váltotta le március 25-én délután Ács Rezső, Szekszárd fideszes
polgármestere Babos Attilát, a Szekszárdi Vasárnap önkormányzati
lap megbízott főszerkesztőjét. A Szabad Pécs hírportál felelős szerkesztője,
a szekszárdi lap volt főszerkesztője szerint teljesen
egyértelmű, hogy politikai döntés született.

Két hónapja írtuk meg, hogy a Szabad Pécs alapítóját, felelős szerkesztőjét új feladat találta meg, a szekszárdi önkormányzat hetilapjának főszerkesztője lett. A feladatot eleve hat hónapra vállalta el azzal, hogy ez idő alatt a pozícióra kiír a kiadó egy pályázatot.

Szekszárdon a 2019-es önkormányzati választás után hasonló helyzet állt elő, mint a baranyai Komlón: a fideszes polgármester, Ács Rezső „mögött” ellenzéki többségű képviselő-testület alakult. Csakhogy az Éljen Szekszárd! (ÉSZ) koalíció többsége mindössze egyfős volt.

A Szekszárdi Vasárnap hetilap, nincs online változata, az egyik önkormányzati cég adja ki. A veszélyhelyzeti különleges felhatalmazással Ács Rezső elvileg eddig is kezdeményezhette volna a főszerkesztő eltávolítását, hiszen a képviselő-testület jogait gyakorolva szinte mindenben egyedül dönthetnek a polgármesterek ebben az időszakban.

Ács Rezső – Forrás: Ács Rezső Facebook-oldala

A fideszes városvezető viszont csak az után lépett, hogy március elején elolvadt a közgyűlésben az ÉSZ többsége, miután Zaják Rita, a Párbeszéd képviselője kilépett. Zaják Rita, aki korábban polgármesteri tanácsnoki pozíciót fogadott el Ács Rezsőtől, kilépését azzal indokolta, hogy az ÉSZ vezetőjével, Bomba Gáborral nem tud együttműködni.

Ács Rezső Zaják kilépést követően határozott arról, hogy visszaveszi a Szekszárdi Vasárnap kiadói jogát az azt kiadó önkormányzati cégtől és visszahívja a szerkesztőbizottság tagjait, köztük Babos Attilát is, aki főszerkesztőként volt tagja a testületnek.

A polgármester azért várhatott eddig ezzel a lépéssel, mert attól tarthatott, hogy a veszélyhelyzet elmúlta után a közgyűlési többség „visszacsinálja” a döntést.

Mindez még nem jelentette Babos kirúgását. Az tegnap következett be.

Babos Attila csütörtökön este közleményt juttatott el lapunkhoz a történtekről. Ebben azt írja, a csütörtöki lapzártát már nem fejezhette be, a politikai döntéshozók átnyúltak ugyanis a feje felett. Csütörtökön délután Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere levelet küldött a lapot kiadó cég vezetőjének, hogy rendes felmondással kezdeményezze a szerkesztőség munkatársai munkavállalói és megbízási szerződéseinek a felmondását.

Mindezzel együtt a polgármester közölte azt is, hogy Dránovits Istvánt, a Szekszárdi Vasárnap új szerkesztőbizottságának elnökét felhatalmazta az újság megújításával és a tartalomelőállításért is teljes körűen felel ezután.

Minderre különös, a cenzúrát súroló előzmények után került sor Babos Attila közleménye szerint. A szerkesztőbizottság elnöke ugyanis a főszerkesztő tudta és beleegyezése nélkül folyt bele a lap készítésébe, és egyeztetett az újság tartalmáról a munkatársaival -írja.

Az kirúgott újságíró szerint mindezt úgy tette, hogy a korábbi szerkesztőbizottságnak nem volt jogköre az újság készítésébe való beleszólásra, és sem a kiadót, sem a főszerkesztőt nem értesítették arról, hogy ebben ilyen változás történt volna. Amikor Babos Attila megtudta, hogy őt megkerülve kezdett egyeztetésbe a polgármester által megbízott szekesztőbizottsági elnök, azonnal jelezte munkatársainak, hogy a lapot továbbra is ő szerkeszti, ezzel ellentétes utasítást, jelzést nem kapott, így semmilyen utasítást ne fogadjanak el a szerkesztőbizottsági elnöktől. Majd ezzel kapcsolatos álláspontját a polgármester által közvetlenül felhatalmazott szerkesztőbizottsági elnökkel is közölte.

Nem sokkal ezt követően érkezett meg Ács Rezső polgármester levele a kiadó céghez, amelyben a szerkesztőség feloszlatását írta elő. Babos Attila szerint egyértelmű, hogy az egyik fontos cél az ő félreállítása és elhallgattatása volt. Babos főszerkesztői tevékenységével szemben az egyik kritika Ács Rezső és Dránovits István részéről az volt, hogy “politikai” cikkek vannak a lapban, “politikai felhangú” írások, amelyek a széthúzást erősítik, nem az összefogást, mert szerintük erre van szükség.

A Szekszárdi Vasárnap egy, már több mint 30 éve működő és évtizedek óta önkormányzati hetilapként kiadott nyomtatott újság. Babos úgy véli, rövidesen átalakítják, a legvalószínűbb, hogy önkormányzati magazint, havilapot alakítanak belőle.

A pécsi újságíró, szerkesztő közleményében megemlíti, hogy Szekszárd azon tíz városok egyike, amelyben elindul a Pécsett már terjesztett City7 nevű, a kormánybarát Mediaworks által készítendő ingyenesen terjesztett nyomtatott hetilap. (Ahogy Baranyában, úgy Tolnában is az orbánista médiaholdinghoz tartozik a megyei napilap, azaz a Tolnai Népújság és annak online változata, a teol.hu.) Ha a polgármester és az új szerkesztőbizottság úgy dönt, hogy nem lesz ingyenesen terjesztett nyomtatott hetilap többé a Szekszárdi Vasárnap, ezt a “piaci rést” “be fogja tudni tölteni” az új kormányközeli lap – írja Babos Attila.

 

 

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő