Hirdetés

Fessük lilára az országot november 17-én!

November 17-e a koraszülöttek világnapja. Ezen a napon a Koraszülöttekért Országos Egyesület mindenkit arra buzdít, hogy a koraszülöttek tiszteletére borítsuk teljesen lilába az országot, hogy minél több emberhez, közösséghez, intézményhez, céghez eljuthasson a hír.

A kezdeményezéshez rengeteg intézmény csatlakozott idén is: a Magyar Rendőrség, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Polgárőr Szövetség, a MÁV, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Volánbusz Zrt., a Magyar Posta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és még sokan mások.

Pécsen a tv-torony is a koraszülött kicsik és a családok tiszteletére borul lilába, de a Koraszülöttekért Országos Egyesület azt is javasolja, hogy mi magunk is öltsünk lila színű ruhát, kiegészítőket, dekoráljuk lilával az otthonunkat, díszítsük a környezetet violaszínű tárgyakkal vagy fényekkel, és küldjük el az erről készült fotót a [email protected]-ra, valamint november 17-én saját oldalainkon használjuk a #kore, #lilanap hashtageket, ezzel is felhívva a figyelmet a fontos ügyre.

Az újszülöttek nagyjából 8 százaléka jön koraszülöttként (vagyis a 37. terhességi hét előtt) a világra. Sokuk csupán néhány héttel korábban születik, és nem lesznek később problémáik. Ám minél korábban születik egy gyermek, annál valószínűbb, hogy számos súlyos, akár életveszélyes szövődmény alakul ki náluk.

Az újszülöttkori halálozás leggyakoribb oka a nagyfokú éretlenség. Az éretlen piciknél nagy a kockázata annak is, hogy később krónikus problémák jelentkezzenek: megkésett fejlődés és tanulási zavarok. Ennek az az oka, hogy a belső szerveknek nem volt elég idejük, hogy a születés előtt megfelelően kifejlődjenek.

A koraszülés oka általában nem ismert, de nagyobb a kockázat ikerterhesség, valamint az anya súlyos vagy életveszélyes betegsége (súlyosan magas vérnyomás vagy vesebetegség, preeklampszia vagy eklampszia), illetve a méh fertőzése esetén is.

A legjobb módszer a megelőzésre, ha a várandós nő odafigyel a saját egészségére, táplálkozására, ha rendszeresen jár terhesgondozásra. Így megvan a lehetőség arra, hogy a rendellenességeket időben észreveszik a szakemberek, és kezelni tudják az anyát és a babát.

Az utóbbi évtizedekben szerencsére a koraszülöttek túlélési esélyei jelentősen növekedtek, többségük később is normálisan fejlődik, teljesen egészséges lesz.

Forrás: koraszulott.com

Hirdetés