22 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMár pályázhatnak a szolgáltatók a pécsi e-roller-hálózat üzemeltetésére

Már pályázhatnak a szolgáltatók a pécsi e-roller-hálózat üzemeltetésére

A pécsi önkormányzat legutóbbi közgyűlésén döntött arról, hogy e-roller-hálózat üzemeltetésére ír ki pályázatot a város. Ruzsa Csaba alpolgármester, Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője és Auth István önkormányzati képviselő számolt be mindarról április 12-én, amit jelenleg az új rendszerről tudni lehet.

Ahogyan azt korábban már a PécsMa is megírta, az önkormányzat pályázat kiírásáról döntött, amely egy e-roller-hálózat üzemeltetésére keres vállalkozót Pécsett. Az április 12-i sajtótájékoztatón kiderült, hogy már lehet is jelentkezni a pályázatra, egészen április 28-ig. Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester úgy fogalmazott, hogy 3-4 komoly érdeklődőről már tudnak, és reményei szerint legalább két-három cég pályázni is fog a pécsi hálózat üzemeltetésére.

– Jó másfél éves egyeztetésen vagyunk túl más nagyvárosokkal, ottani szolgáltatókkal, civil szervezetekkel, hogy hogyan tudjuk magát a közlekedést egyszerűbbé és vonzóbbá tenni a pécsiek számára – mondta el Ruzsa. – A közösségi közlekedési megoldások mellett egyre nagyobb teret nyernek a mikromobilitás irányába mutató lehetőségek, így az e-roller is. Azt szeretnénk, ha hosszú távon a rollerek és a PécsiKe egységes kezelésbe kerülhetne, sőt, egyéb közösségi közlekedési platformokkal is szeretnénk összekapcsolni a hálózatot.

Az például a pályázati kiírás fontos eleme, hogy a majdani üzemeltetőnek kedvezményt kell biztosítani az e-roller felhasználóinak, ha rendelkeznek érvényes pécsi buszbérlettel. De emellett sok egyéb dolog akad még, ami majd csak a működés során tisztulhat le, éppen ezért a majdani nyertessel a Biokom olyan szerződést fog kötni, ami három hónap próbaidővel kezdődik, ez alatt lehet összegyűjteni a tapasztalatokat, és a fő irányokat kijelölni a rendszer használatához.

– Sokat egyeztettünk olyan városokkal, ahol már működik az e-roller-rendszer – mondta el Meixner Barna, a Biokom NKft. ügyvezetője. – Így ki fogjuk tudni kerülni azokat a problémákat, amikkel máshol már meg kellett küzdeni. Ilyen például más városokban az, hogy a rollereket szerteszét hagyják, ami amellett, hogy balesetveszélyes, a városképnek sem használ. Ezt mi úgy tudjuk kikerülni, hogy külön parkolóhelyeket alakítunk ki az eszközöknek, amelyeket csak ott lehet letenni. Aki nem így tesz, az nem is tudja lezárni az aktuális bérlést. Szintén fontos, hogy a GPS-es rendszernek köszönhetően a járművek automatikusan 10 kilométer/órára lassítanak, ha sétálóutcába érnek. Így reményeink szerint vagy be se mennek ezekre a területekre a rolleresek, vagy ha igen, akkor sem tudnak majd száguldozni.

A pályázat nyertesének minimum 100 darab rollert kell biztosítania, amelyek a legmodernebb darabok lesznek, helyzetjelzővel, irányjelzővel, világítással ellátva.

Hogy szükség lesz-e többre, arra az első három hónapos tesztüzem adhat választ.

– A mikromobilitás elengedhetetlen feltétele maga az úthálózat – jegyezte meg Auth István önkormányzati képviselő, aki maga is rollerrel érkezett a sajtótájékoztatóra. – Pécsett egyre több helyen újulnak meg nemcsak az utak, hanem a kerékpárutak is. Az újabb idei fejlesztéseknek köszönhetően májusban indul a Megyeri teret az Expo Centerrel összekötő kerékpárút fejlesztése, amely egy rövid szakaszon a Verseny utcában össze fog kapcsolódni a már meglévő bicikliúttal is.

Ruzsa Csaba az esemény végén azt mondta, reményei szerint május végén, június elején már meg is jelenhetnek az új e-rollerek Pécsett.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő