23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaAmerikai nagykövet: aggasztó, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatokat tart fent Oroszországgal

Amerikai nagykövet: aggasztó, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatokat tart fent Oroszországgal

Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Beruházási Bank (azaz „az orosz kémbank”) alelnöke is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. Ezt David Pressman amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján is megerősítette, valamint megjegyezte, hogy a magyar kormány nem vette figyelembe, hogy az Egyesült Államok többször jelezte: a pénzintézet veszélyeket okozhat. 

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának legújabb szankciós listáján egy magyar állampolgár és egy magyarországi bank, valamint ennek a banknak több vezető tisztségviselője is szerepel – írja a Bloomberg alapján a Telex.

A szerda délután megjelent listán található az „orosz kémbankként” emlegetett budapesti székhelyű – közel 50 százalékban orosz, 25 százalékban magyar állami tulajdonban lévő – Nemzetközi Beruházási Bank, valamint annak magyar állampolgárságú alelnöke, Laszlóczki Imre. Listázták továbbá Nyikolaj Koszovot, a bank orosz állampolgárságú elnökét, valamint a szintén orosz állampolgárságú Georgij Nugzarovics Potapovot, a bank igazgatóságának alelnökét is.

Mindezt David Pressman amerikai nagykövet szerda délután tartott sajtótájékoztatóján megerősítette.

Presman szerint a „Kreml által finanszírozott platform” jelenléte veszélyt jelent, az Egyesült Államok pedig már számos alkalommal kérte Magyarországot és a többi NATO-tagot is, hogy vegyék komolyan Oroszország jelenlétét – áll a 24.hu beszámolójában. Mint mondta, az amerikai kormány többször jelezte, hogy a bank jelenléte veszélyeket okozhat, ahogy azt is, hogy Oroszország a pénzintézet platformját az akarata és befolyása érvényesítésére használhatja.

A nagykövet szerint ennek ellenére Magyarország elutasította a jelzéseiket.

Az Egyesült Államokat ezen felül továbbra is aggodalommal tölti el, hogy a magyar kormányzat mély és erős kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Pressman kiemelte, hogy az Egyesült Államok így demonstrálja, hogy csökkenteni akarja Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez.

Egyúttal megjegyezte, hogy az USA elkötelezett a szoros magyar-amerikai kapcsolatok fenntartása érdekében, de szükségesnek érezték ezt a lépést a különböző veszélyek csökkentése miatt – írja a 24.hu.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő