Hirdetés

Március a barlangok hónapja, mi pedig, pécsiek különösen szerencsések vagyunk, hiszen a Mecsek lábánál élünk – ez a hegység mintegy kétszáz barlangot rejt. A régió viszont bőven tartogat még barlangokat: a Villányi-hegység is többnek otthont ad – Beremend, Nagyharsány, Siklós.

A városhoz legközelebb lévő, Pécs határain belül eső barlang a tettyei mésztufabarlang. Nagyon sokan szeretik ezt a méreteiben nem túl nagy barlangot, ami a közelmúltban jelentős „ráncfelvarráson” esett át. Egy 170 milliós projekten osztozott az abaligeti barlanggal, a munkálatok 2017 év elején kezdődtek. 2018 tavaszára pedig újra látogathatóvá vált immár egy teljesen felújított világításrendszerrel, egy interaktív földtörténeti és várostörténeti kiállítással, természeti bemutatóval. Azt mindenképp meg kell jegyezni gyorsan, hogy a híres sárkány ott maradt a barlang bejáratánál.

A nagyközönség számára szépen kiépített barlang még Baranyában az abaligeti. A tavalyelőtti felújítás során itt is cserélték a LED-égőket, kiépítették a monitoring-rendszert, ami segít mérni-megfigyelni a barlang kőzetmozgását, levegőjét, a tó és a bejárat fizikai tulajdonságait a látogatók számára.

A tettyei mésztufa-barlang sárkánya

Jól példázza a látogatottságot az a 2015-ös adat, miszerint az évben mintegy 49 ezren fordultak meg a barlangban (a tettyeit ugyanebben az évben 11 ezren látogatták meg).

Két olyan barlang van még a Mecsekben, amely látogatható, ám nem szabadon és nincs is teljesen kiépítve – ellentétben a tettyeivel és az abaligetivel. Ez a Trió-barlang és a Szuadó-barlang. Ide csak túrákat szerveznek.

Egy óriási barlangrendszer húzódik meg a Mecsek alatt, amely mindmáig nem teljesen felderített: ez a Spirál. A jelenlegi adatok szerint 96 (!) méter mély, és a járatok méretét egymás mellé helyezve a hossza mintegy két kilométer lehet. Amilyen nagy, legalább annyira veszélyes is a Spirál, hiszen folyamatosan változik, a víz új utakat váj, beomlások is előfordulhatnak. A barlangászok több óráig ereszkednek, mire leérnek az aljára, hogy kutathassanak.

Óriási terem a Spirálban

A bejárata nem sokkal Orfűtől délre, a „Büdös-kúti völgyben” található és olyan nagy helyiségeket tártak fel a mélyben, mint a Spirálszíve-terem, a Rejtett-hasadék, a Remélytelen-szifon terem, az Ingókő-terem, Borsóköves-hasadék.

A Spirálról bővebben EBBEN a cikkben írtunk!

Márciusban, a barlangok hónapjában igyekeznek népszerűsíteni ezeket a természeti képződményeket.

A Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága különleges programokat szervez Abaligeten, a barlangban és a Denevérmúzeumban, illetve Pécsett a tettyei mésztufabarlangban. A szervezett szakvezetéses túrán az érdeklődők megismerhetik a karsztosodás folyamatát, a barlangok élővilágát. Abaligeten ezekre az alkalmakra március 11-én, 14-én, 18-án, 24-én és 26-án kerül sor, míg Pécsen március 21-én zajlik majd a program.

További információk a Duna-Dráva Park Nemzeti Park oldalán!

Hirdetés