24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMeghódítja a világot a pécsi filmes srác

Meghódítja a világot a pécsi filmes srác

Angliában, az Egyesült Államokban, Indiában és persze Magyarországon is hódítanak Helstáb Martin pécsi egyetemista animációs- és egyéb kisfilmjei. Nem is véletlenül!

Helstáb Martin, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója sorra zsebeli be rövid animációs filmjeiért az országos és nemzetközi díjakat. Amikor legutóbb beszéltünk a fiatal filmessel, az I. Magyar Speciális Független Filmszemléről hozta el az első helyezést, korábban a Savaria Filmszemlén Balázs Béla-díjas rendezők is díjazták egy alkotását, de felsorolni is lehetetlen, hogy hány versenyre, fesztiválra, szemlére nevezett már kisfilmjeivel a pécsi srác.

Egeres filmhez egerek is dukálnak - vagy nem?
Egeres filmhez egerek is dukálnak – vagy nem?

Legutóbb a Bujtor István országos filmfesztiválon tarolt „Az egér, aki egér akart lenni” című filmjével, az alkotásnak a Radnóti-díjas rendezőkből (Lutter Imre és Merza Gábor) álló zsűri különdíjat adott. A versenyre 26 filmet válogattak be szerte az országból. Martin lapunknak elmondta, hogy a bírák a film innovatív, újszerű technikai- és vizuális megoldásainak kivitelezését értékelték a leginkább. Pontosabban azt, ahogy Martin filmje annak ellenére látszik animációnak, hogy élőszereplős alkotás, és azt, hogy nem mindennapi az a megoldás, ahogy filmjének főszereplőjét – egy számítógépegeret – mozgatja. A sajátos trükk meg is érdemelte a díjat, hiszen – ahogy Martin mesélte – a két hónap alatt elkészített film munkálataiból egy hónapot vett el az egér mozgásának és mozgatásának kikísérletezése.

[su_youtube url=”https://youtu.be/fQ-rx8qyYRw” width=”720″ height=”460″]

Martin az egyetemen biológiát is tanult, innen ered az állatok iránti szeretete és érdeklődése (valamint a flóra-fauna és a művészet viszonya), amely bizarr, szellemes, érzékeny animációs műveinek cselekményét és látványvilágát erősen meghatározza. Martin „Nincs több utolsó” című animációjában például szerepel egy klausztrofóbiás vakond, egy tériszonyos madár és egy napallergiás gyík is, a szintén számtalan fesztivált megjárt „Jó étvágyat, bogaram” is állat-sztori, „Az egér, aki egér akart lenni” során pedig egy gépegér szeretne állattá válni és visszavonulni a természetbe, el az érintőképernyők világából. Kérdésünkre Martin elmondta, hogy az egeres film ötlete egy éve pattant ki a fejéből, szeretett volna ugyanis egy egérről filmet készíteni, de praktikus okokból az élő állatos forgatásoktól is megkímélte volna magát. Tehát egy állatos filmet csinált állatok nélkül – mondta.

Forgatási fotó az egeres animáció készítése közben
Forgatási fotó az egeres animáció készítése közben

A 8 perces díjnyertes filmje egyébként akkora hatást ért el – mesélte Martin –, hogy a zsűri külön kiemelte, hogy a számítógépegér sorsának ábrázolása kifejezetten meghatóra sikerült, a természetbe történő visszailleszkedésre képtelen gépegeret ugyanis nagyon lehet sajnálni.

Martin fest is
Martin fest is

Martin egyébként az alkotáshoz saját eszközeit használja, de emellett a pécsi egyetem televíziós műsorkészítő szakáról is kap eszközbeli segítséget, filmjeinek szembeötlő kreativitása azonban pont abból ered, hogy – mint mondta – otthon, szinte semekkora költségből készíti el őket. A lehetőségek ugyanis így végesek, de pont ezért lehet sokat gondolkodni a problémák és kihívások kreatív megoldásán – mondta.

[su_youtube url=”https://youtu.be/YNIC-_aLmuo” width=”720″ height=”460″]

Filmjei nem csak hazai versenyeken mérettettnek meg. Díjazták már alkotását Londonban, és nevezett egy szintén angliai szemlére is, de elfogadták nevezését egy Los Angelesben rendezett filmfesztiválra is, Indiában pedig díjat is nyert. Alkotásainak következő állomása a rangos budapesti BUSHO nemzetközi filmfesztivál, valamint az Országos Diákfilmszemle.

Martin következő projektje is nagyon érdekesen hangzik. Felkérték ugyanis arra, hogy készítsen egy filmet a magyar zarándokútról, amit a srác a tőle megszokott módon nem megszokott módon ragad meg. Egyfajta tudományos-fantasztikus útfilm lesz, élőszereplős, de animációs szálak is szerepelnek majd benne, mondta, majd úgy mellesleg hozzátette, hogy a film főszereplője egy robot lesz…

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő