20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
Kezdőlapne pipáld kiMeghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot

Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot

A kilakoltatási moratórium 2011 március elsejéig történő meghosszabbítását kezdeményezte a kormány. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról benyújtott előterjesztés szerint nem csak december elsejétől, hanem már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól – legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól – el kellene halasztani a lakáskiürítést a következő év március elsejéig.

A kilakoltatási eljárást a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza, a kilakoltatás alóli ideiglenes mentesülést a törvény biztosítja a téli hónapokra.

A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti.

A törvényjavaslat rendelkezéseit a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellene, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének időpontjára a bíróság már elrendelte a lakás rendőrség közreműködésével történő kiürítését és a megküldte a végrehajtó részére az erről szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követő naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következő év március 1-ig.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a ténylegesen kilakoltatással fenyegetett adósok, akik lakhatásukról nem tudnak gondoskodni, ideiglenes haladékot kapjanak a lakásuk kiürítésére.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő