21 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMegkezdődött a Hétszínvirág Bölcsőde felújítása

Megkezdődött a Hétszínvirág Bölcsőde felújítása

Az intézmény fejlesztésével az a célja a pécsi városvezetésnek, hogy „egy olyan támogató környezetet teremtsen a keleti városrészben élők számára, ahol a bölcsődés korú gyermekek fejlődése biztosított, és ahol a szülők is biztonságban tudhatják őket” – olvasható közleményükben.

A pécsi önkormányzat még 2020. november 13-án nyújtott be támogatási kérelmet az intézmény megújítására. A projekt végül a 2021. január 6-i döntés alapján 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a Széchenyi 2020 program keretében. A szerződést 2021. március 18-án írták alá, amely ezt követően hatályba is lépett.

https://www.pecsma.hu/top/a-felujitas-idejere-elkoltozik-a-hetszinvirag-bolcsode-a-gyerekek-utaztatasat-az-onkormanyzat-fedezne/

Az új Hétszínvirág Bölcsőde megtervezése és megépítése során a városvezetés célja az volt, hogy az intézmény felújítása és bővítése a helyi igényeknek és a modern kor elvárásainak megfelelően valósuljon meg. A Pákolitz utcai bölcsi a felújítás után egy csoportszobával gazdagodik. Az összesen öt csoportszobát 12 főre tervezik, így plusz 20 férőhellyel, 60 főre bővül a férőhelyek száma.

Emellett szükségessé vált az épület alapterületének bővítése, mivel a jelenlegi helyiségek nem felelnek meg a jogszabályban meghatározott méreteknek, több szoba kialakítása pedig nem volt lehetséges a meglévő alapterületen. A hozzáépítés előtt a telekrendezést az önkormányzat vállalta. A bölcsőde épületének és telkének bővítése a szomszédos, önkormányzati tulajdonú ingatlan rendezésével, egy részének leválasztásával történik.

A fejlesztés részeként az épületet teljeskörűen felújítják.

Az ingatlan kívül-belül megfelel majd a kor igényeinek, a hatályos jogszabályoknak és a balesetvédelemi előírásoknak. A játszóudvar, a konyha és a bútorzat is teljes megújul, de elkülönítőt és orvosi szobát is kialakíthatnak.

A projekt keretében a következők is megvalósulnak:
  • Egy akadálymentes parkolóhely létesül.
  • Új játékelemekkel bővítik és fejlesztik a játszóudvart (EU szabvány szerint).
  • Megtörténik az épület gépészeti, erős- és gyengeáramú rendszereinek fejlesztése. Az épületre kiserőművet telepítenek, valamint földből nyert hőenergia hasznosításán alapuló talajszondás hőszivattyú beépítésével biztosítják a melegvizet és a fűtést.
  • Korszerű biciklitámaszokat, valamint kerékpárok és babakocsik elhelyezésére alkalmas tárolókat alakítanak ki.
  • Beléptető-, kamera- és riasztórendszert építenek ki.
  • Energiahatékonysági intézkedések is lesznek, mint az utólagos külső hőszigetelés, és a nyílászárók cseréje.

A beruházás tervezetten idén, az év végéig lezárul. A következő évet a gyermekek várhatóan már az új intézményben kezdhetik meg, elhelyezésükről addig a Vargha Damján utcai óvodában gondoskodnak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő