26 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálMegnyitott az IT HUB Pécs a Hattyú-házban!

Megnyitott az IT HUB Pécs a Hattyú-házban!

Rendhagyó és hiánypótló projektet indított az önkormányzat az elmúlt hónapokban: az „IT HUB Pécs” célja a városban működő informatikai és innovációs területen működő cégek és intézmények tevékenységének összehangolása és az iparág szereplőinek összefogása, egy helyen. 

Nemes Balázs, az önkormányzat innovációs biztosa lapunknak korábban elmondta EBBEN a cikkben, hogy a város és az egyetem információtechnológiai szereplőit összefogó, a Király utcában található Hattyú-ház első emeletén egy összesen 280 négyzetméteres területen kialakított „csomópont” célja az, hogy teret adjon a szakterület rendezvényeinek és eseményeinek, különböző találkozónak, képzéseknek, előadásoknak, workshopoknak. Emellett a kezdeményezés célja, hogy segítse az olyan kisebb – az iparágban érdekelt – vállalkozásokat is, amelyek még nem engedhetik meg maguknak saját iroda fenntartását. Jó esetben a cégek az itt kialakított közösségen belül tudnak majd közös fejlesztésekben, közös projektekben gondolkodni.

Az iroda eredményes működése révén a város iparűzési adóbevételei gyarapodhatnak, és olyan új munkahelyek jöhetnek létre, amelyek Pécsett tartják a frissen végzett, képzett fiatalokat. Ezzel együtt az iroda működése a belváros pezsgését fokozza, amivel illeszkedik az önkormányzat azon törekvéséhez, amely a szolgáltató cégek városközpontba történő visszacsábítását ösztönzi.

A közösségi tér szerdai megnyitóeseményén az önkormányzati innovációs biztos elmondta, ugyan a vírushelyzet komoly akadályokat gördített az IT HUB Pécs megvalósítása elé, a partnerekkel mégis sikerült – az online térbe áthelyezve a legtöbb egyeztetést – valami fontosat és hiánypótlót létrehozni. Hangsúlyozta, ez nem egy a szó klasszikus értelmében vett co-working irodaház, hiszen „nem profitorientált a kezdeményezés és a cél, hogy a partnerek minél többet bele tudjanak tenni”.

– Úgy gondoljuk, hogy az együttműködések teszik szebbé a világot. Szeretnénk, ha ennek az egyik emblematikus pontja lenne az IT HUB Pécs. Bízunk benne, hogy a résztvevő cégek hasonló szempontok szerint fogják kezelni ezeket az értékeket – fogalmazott Nemes Balázs. Hozzátette, reméli, hogy a fiatalok itt majd olyan modern technológiákkal tudnak megismerkedni, melyekkel egyébként csak újságcikkekben találkoznának.

Nemes Balázs

Péterffy Attila polgármester az eseményen köszöntőjében elmondta, nagy örömmel üdvözölte az alulról jövő kezdeményezést és bízik benne, hogy a most nyitott iroda a pécsi üzleti élet sikerét tudja majd megalapozni, szimbolizálva az összefogást. Hangsúlyozta, hogy a 300 ezer forintos tagdíj befizetésével az önkormányzat is fontos támogatópartner a kezdeményezésben, például az egyetem és az iparkamara mellett. A polgármester végül abbéli reményét fejezte ki, hogy a vállalkozás segít majd abban is, hogy a pécsi fiatalok itt maradjanak a városban.

Péterffy Attila

– Rengeteg résztvevő és támogató kemény munkájának gyümölcsét láthatjuk most itt, ebben a házban. Talán 4-5 éve fogalmazódott meg először az a gondolat, hogy egy innovációs központon keresztül létre lehetne hozni egy olyan teret, ahol az informatikai közösség helyet tud kapni és közös projekteket tud elindítani. Ebből fejlődött ki ez a helyszín, ahol most vagyunk. Óriási dolog, hogy létrejött, de ez még nem a végcél, csak egy állomás. A cél, hogy gyümölcsöző együttműködés jöjjön létre és Pécs ez által fejlődjön a jövőben – így Zalay Buda, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Információtechnológiai Bizottságának elnöke.

Felinger Attila, a Pécsi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta, a PTE több karán folyik informatikai képzés. Mint hangsúlyozta, szerinte egy ilyen közös iroda közelebb hozza egymáshoz az egyetemet és az ipari partnereket, sőt talán a hallgatók toborzásához is hozzájárulhat.

Brachmann Ferenc, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter vezetője és az IT HUB Pécs egyik ötletgazdája megköszönte minden résztvevőnek a munkáját, majd ismertette a közösségi térben novemberre tervezett programokat.

Kezdetben körülbelül 40 cég vesz részt valamilyen formában az IT HUB Pécs tevékenységében, azonban várják a további partnereket. Különböző támogatói csomagok befizetésével lehet csatlakozni, ezek közül a legkisebb 50 ezer forint hozzájárulást kíván, míg a legmagasabb kategóriába egymillió feletti díj befizetésével lehet bekerülni. Az így befolyó pénzből finanszírozzák a közösségi tér használatával járó költségeket.

A megnyitó rendezvény legvégén sor került a Pécsi Kulturális Központ és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Baranyai Területi Szervezete által kiírt „Space challenge 2020” című verseny díjátadójára. Az elismeréseket Bognár Szilvia alpolgármester adta át a díjazott gyermekeknek.

Az IT HUB Pécs Facebook-oldala. 

Galériánk a megnyitóról:

Zalay Buda
Felinger Attila
Brachmann Ferenc

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő