21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMegnyitotta kapuit az adventi vásár

Megnyitotta kapuit az adventi vásár

„Nem csak megőriztük a város ünneplő ruháját, de csinosítottunk is rajta, csillogó csizmára cseréltük a kopott kis cipőket” – mondta a XII. Adventi Kézműves- és Mesevásár megnyitóján Péterffy Attila polgármester az ünnepi díszbe öltözött Széchenyi téren.

Az biztos, hogy a szervezők alaposan kitettek magukért az adventi vásár kapcsán, az előttünk álló hetekben, a színes programok és a csodás fények mellett ugyanis 18 gasztronómiai kitelepülő és 36 kézműves árus gondoskodik majd az ünnepi hangulatról a város főterén. A hosszas előkészületek után december 1-én, 17 órakor meg is nyitotta kapuit az adventi forgatag.

“Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre” –  ezzel a József Attila idézettel kezdte beszédét a megnyitón Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Péterffy Attila

– Azt gondolom, hogy ennél szebben kevesen öntötték szavakba azt, hogy mit is jelent egy tiszta szívnek a várakozás és a remény időszaka – mondta a városvezető. – Ám egy város vezetőinek arról is gondoskodnia kell, hogy ez az ünnepi időszak méltó körülmények között teljen az egész közösség számára.

A polgármester felidézte, hogy idén hamarabb került a helyére a mindenki karácsonyfája, méghozzá egy magyar-amerikai romantikus film forgatása miatt. Péterffy kiemelte, hogy bár a világ jelentős részének még várnia kell arra, hogy az elkészült képsorokból megismerjék a város gyönyörű főterét, azonban a pécsieknek és az ide látogató turistáknak már feltárulkozik az ékszerdobozzá változott Széchenyi tér.

Sokan látogattak ki az adventi vásár első napján a Széchenyi térre

– Ehhez az ünneplő ruhához a tegnapi napon egy újabb elem, ha úgy tetszik, egy újabb díszes kiegészítő csatlakozott – emelte ki Péterffy Attila. – A tér északi részén átadtuk a múzeum új látogatóközpontját. Ezzel nemcsak új funkcióval, új látványossággal láttuk el Pécs főterét, de egyben egy szégyenfoltot is felszámoltunk. József Attila gondolataihoz visszatérve tehát nem csak megőriztük a város ünneplő ruháját, de csinosítottunk is rajta, csillogó csizmára cseréltük a kopott kis cipőket. Az advent elkövetkező heteiben több ilyen esemény is lesz, több fejlesztésünk is beérik. Ha úgy tetszik, tovább csinosítjuk a város ruháját, nemcsak itt, Pécs főterén, de szerte a városban.

Végezetül a polgármester azt kívánta mindenkinek, hogy annyi örömöt leljenek az adventi programokban, amennyi szívvel és lélekkel azokon a szervezők dolgoztak, itt megköszönve az önkormányzat és az egyházmegye dolgozóinak áldozatos munkáját.

Máger Róbert, püspöki irodaigazgató ünnepi gondolatai után a HuMen Brass Band koncertjével indult el az idei pécsi advent.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő