13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldMegtiltotta a kormány: nem lesz digitális oktatás azokban az osztályokban, ahol kérhetnek...

Megtiltotta a kormány: nem lesz digitális oktatás azokban az osztályokban, ahol kérhetnek oltást a diákok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára az átállást – írja a Népszava.

A lap megkereste a minisztériumot, lehetnek-e és ha igen, milyen kivételek (rendkívüli szünet, online munkarend) a főszabály alól – vagyis hogy hatodik évfolyam fölött nem térhetnek át digitális munkarendre azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás –, ám eddig nem kaptak választ.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter viszont megerősítette, hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges:

ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént.

A Népszava értesülései szerint az iskolák egy lazább intézkedési tervet kapták: bárki, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, tehát karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez is érkezett jelzés több hasonló témában, volt olyan tanár, akinek egyik kolléganője úgy jár be dolgozni, hogy a férje igazoltan koronavírus-fertőzött. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja meg is kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján van ez így.

Nagy Erzsébet érthetetlennek tartja a döntést, szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség az iskolák biztonságáért, hiszen a 12 éven aluliakat még nem lehet oltani, a delta variáns pedig az oltottak között is terjedhet.

(Mint ismert, néhány napja egy pécsi óvodában 17 kisgyerek került karanténba, miután egy piciről kiderült, fertőzött, azonban az érintett csoportban dolgozó négy felnőtt tovább dolgozott, mivel ők felvették a védőoltást.)

Egyébként a legutóbbi kormányzati közlés szerint eddig 225 ezer 12–17 év közötti diák vette fel az oltást, ami az érintett korosztály csupán 38 százaléka – zárja a Népszava.


Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt közölte, a kormány azt szeretné, ha az iskolák működnének, de ha romlik a járványhelyzet, beavatkoznak majd. Viszont jelenleg abból indulnak ki, hogy nem kell bezárni az intézményeket.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő