30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMéltó helyére került vissza a csodálatos Őzek szobor

Méltó helyére került vissza a csodálatos Őzek szobor

A Meszesért Alapítvány 15 éves évfordulója alkalmából szervezett bálon az Őzikék szobor visszakerült a Bányászok freskó elé.

A Meszesért Alapítvány idén ünnepli alapításának 15. jubileumát, az ez alkalomból szervezett iskolabálon az intézmény régi dolgozói, szülők, és a 2013 előtt végzett tanítványok ünnepeltek együtt. Egy jeles eseményre is sor került: régi helyére, a Bányászok freskó elé került vissza az Őzikék szobor.

Az „eredeti” Őzek nevet viselő alkotás egy zöld mázas pirogránit szoborkompozíció, mely a Zsolnay-negyed parkjában látható. A szobor másolatai a Pécsi állatkert egyik belső termében, illetve Balatonfenyvesen egy szállóban és egy kaposvári óvodában is megtalálhatók. A fenyvesi barnás árnyalatú mázzal készült – akárcsak a meszesi őzikék –, a másik három zöld színezetű – írja a Köztérkép.

A Bányászok című freskó pedig Soltra Elemér és Gádor Emil alkotása, melyet ünnepélyes keretek között adtak át tavaly januárban a Meszesi Általános Iskolában. Az 1956-ban készült freskót hárommillió forintból állították helyre, közel kétszázan járultak hozzá anyagilag a restauráláshoz.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő