Hirdetés

Akár még csak papíron gondolkodsz a kerttervezésben, akár meglévő udvarodat szeretnéd feldobni, talán tudni szeretnéd, hogy milyen mértékű a kültéri világítás költsége. A szakértők véleménye szerint a kertvilágításra fordított költség több, mint kifizetődő, hiszen fénybe burkolva akár éjszaka is tudjuk használni a kertünket – ezáltal növelve kikapcsolódási lehetőségeinket és javítva hangulatunkat.

Mennyibe kerül a kültéri világítás?

A kültéri világítást alapvetően a saját igényünk és ízlésünk határozza meg, de számolni kell az anyagköltséggel és a szerelési díjakkal is. Ha csak néhány falikart szerelünk a teraszra és azt kiegészítjük napelemes lámpákkal, akkor töredék áron úszhatjuk meg ahhoz viszonyítva, mintha látványos falmosó világítást alkalmaznánk a homlokzaton és a kocsibejárótól az összes kerti sétányon át akár WiFi-ről is vezérelhető kültéri világítást terveznénk. Falikart találhatunk 6000 Ft-ért, illetve 35 ezer Ft-ért is, emellett nem szabad megfeledkeznünk a kapcsolódó vezetékek, biztosítékok, tömszelencék, vezérlők áráról sem.

A kültéri világítási költségek beruházásakor a szerelési díj is jelentős lehet. Magyarországon 2023-ban óránként minimum 4-6000 Ft-ot kérnek el a villanyszerelők, ha óradíjas munkát vállalnak el. De kihívhatjuk csak egy lámpatest felszerelésére is, ami néhány ezer Ft-os kiszállási díj mellett darabonként 3-4000 Ft-ba is belekerülhet a megrendelőnek. Természetesen egyedi szerződés mellett a teljes ház villanyszerelési munkálataira, vagy kifejezetten a kerti világításhoz kapcsolódó villanyszerelési munkára egyedi árajánlatot is biztosíthat a szakember, amely ettől kedvezőbb lehet.

Hogy mennyibe kerül a kültéri világítás, az tehát egyénenként, lakásonként, kertenként különbözik – hiszen mindenkinek más az ízlése, eltérőek a helyi adottságok, több tényező is befolyásolja a végső árat.

Milyen típusú kerti világítások gyakoriak manapság?

Homlokzati lámpák

A járdák és kocsibejárók mentén, valamint a teraszokon is gyakran használunk homlokzati lámpákat. Ezek lehetnek a hagyományos rácsos hajólámpák, a modern vékony LED panelek, vagy akár dizájnos fénysugarat adó falilámpák is.

LED szalagok

A dizájnos világítások nagyszerű eszközei a LED szalagok. A kültéri LED szalag nagyon jól felhasználható díszvilágításokhoz és kiemelő fényekhez, valamint közlekedést támogató biztonsági fényekhez is. Szegélyezhetünk vele kerti kiülőt vagy a medencét, és kiemelhetjük vele a lépcsőfokokat. Fehér színű és színváltós LED szalagok adnak lehetőséget a változatos világítási kép kialakításához.

Napelemes lámpák

A napelemes lámpák elsősorban hangulatvilágításra alkalmasak. Mégis a technika fejlődése kapcsán egyre nagyobb teljesítményű lámpák kaphatóak, amelyek néhány négyzetméteres terek bevilágítását is elláthatják. A leszúrható lámpákkal az út menti közlekedőutakat varázsolhatjuk szebbé, de vannak mozgásérzékelős fali lámpák is, amelyek a bejáratnál lesznek nagyon hasznosak.

Karácsonyi fényfüzérek


Sokan csak az év ünnepi időszakában foglalkoznak a kültéri világításokkal. A karácsonyi fényfüzérek által nyújtott díszvilágítás remekül feldobja a kerteket a legszürkébb téli napokon is. Az apró fénypontok csodás látványt nyújtanak bokrokon, fákon, és lelógathatjuk az ereszről is. Egyszerű elhelyezésük folytán szinte bárhol felhasználhatóak, természetesen figyeljünk arra, hogy legalább IP44-es védettséggel rendelkezzenek a kinti pára és nedvesség ellen.

A fentieken kívül nagyon sokféle megoldás létezik a kültéri terek megvilágításához, ehhez számtalan ötlet található az ANRO Épületdíszítés webáruház blogjában is. Látogasd meg a különböző lakberendezési portálokat, vagy lapozd át a lámpagyártók katalógusait, hogy modern és egyedi módon borítsd fénybe az otthonod!

(x)

Hirdetés