Mik azok a floráriumok és mire valók?

Hirdetés

A különféle hírportálokon olvashattál már arról, hogy egyre népszerűbbek a floráriumok idehaza is. Maga a kifejezés lényegében egy üvegbe zárt minivilágot takar, amiben bármilyen növény elhelyezhető tetszés szerint. Díszítés gyanánt fel lehet használni apró kavicsokat.

A Kert és Otthonbolt florárium szetteket is forgalmaz, amelyek mindent tartalmaznak, ami egy ilyen mesebeli világ megteremtéséhez szükséges. Az ilyen csomagokban benne van a lezárható üveg, ami tetszőlegesen nyitható és zárható szükség esetén, valamint egy teleszkópos villa és kanál, egy tölcsér, és persze a földek is.

Kinek ideális egy florárium?

Amennyiben sokszor átélted már, hogy a növényeid azért pusztultak el, mert megfeledkeztél az öntözésükről, akkor ideális választás lehet számodra egy florárium kialakítása. Ha megfelelő körülményeket teremtesz a benne lévő növényeknek, akkor évekig erejük teljében pompázhatnak.

A lezárt üvegbe telepített növények ugyanis újrahasznosítják a benne lévő levegőt, és egy saját ökoszisztémát alakítanak ki saját maguk számára. A természetes körforgás elvétve igényel emberi beavatkozást.

Hasznos tippek a florárium elhelyezése kapcsán

A floráriumot semmiképp se tedd olyan ablakba vagy polcra, ahol egész nap éri tűző napsütés. Jobb, ha inkább csak szórt fény éri. Akár a lakásod sötétebb pontján is lehet, ebben az esetben egy hideg fényű LED-izzó segítségével célszerű megvilágítani. Ami még kiemelkedően fontos, hogy lehetőleg stabil legyen a hőmérséklet abban a helyiségben, ahová elhelyezed.

Mik legyenek a floráriumban?

Jól teszed, ha szánsz némi időt a tervezésre. Válassz olyan növényeket, amelyek szép komótosan fejlődnek, így jól fogják érezni magukat kis helyen is. Egy 3-5 literes aprócska üvegbe jobb, ha inkább csak törpe növésű kaktuszokat és pozsgás növényeket telepítesz. Ezek kedvelik a száraz levegőt, így félig nyitott üvegekbe szokták tenni őket.

A 10-25 literes, nagyobbnak számító lezárható üvegekben egy miniatűr esőerdőt is kialakíthatsz. A zárt rendszerben meleg, párás lesz a levegő, így nyugodtan gondolkodhatsz olyan növényekben, amelyek a trópusokon őshonosak. Választhatsz páfrányokat, mohákat, és lényegében bármilyen jelentős páraigényű növényt. Évente elég lesz őket néhány alkalommal meglocsolnod ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

Ezekről nem szabad megfeledkezni

Mindenképpen kavicsok legyenek a floráriumod alján, ezek fognak ugyanis a víz elvezetéséről gondoskodni. Beszerezhetsz különleges formájú és színű kavicsokat hobbiboltokból vagy egy folyó partjáról is. A kavicsokra virágföldet kell teríteni. A kisebb méretű floráriumban ez lehet homokos, de a nagy páraigényű növényeknek inkább rostokban, tápanyagban gazdag virágföldet kell biztosítani.

A növények elhelyezésében kitűnő segítséget nyújt a teleszkópos ásó. Először annyira locsold meg a növényeket, hogy a föld nyirkos legyen, majd ne zárd le az üveget egy héten át. Újabb egy hétig félig kell rátenni a dugót, ha pedig már nem párás az üveg, teljesen lezárható.

(x)

Hirdetés