Hirdetés

A fogorvosi kezelésekről általában mindenkinek egy fájó bölcsességfog vagy szuvas fog jut eszébe, de a kínzó tünetek mögött számtalan ok húzódhat meg, amik különböző kezeléseket igényelnek. Szájsebészeti műtétek abban az esetben indokoltak, amikor a probléma megoldásához már nem elegendőek a hagyományos fogászati eljárások, hanem speciális eszközök és tapasztalat is szükséges.

Diagnózis hiányában nem követünk el hibát, ha először a fogorvosunkhoz fordulunk a panaszunkkal. Számos fogászat Budapesten és környékén, illetve a legtöbb belvárosi fogászat a nagyobb városokban lehetőséget kínál a szájsebészeti beavatkozások elvégzésére is, de megbízható szájsebész Budapest területén és vonzáskörzetében biztosan rendelkezésünkre áll.

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások

Bölcsességfog eltávolítása

Az egyik leggyakoribb beavatkozásra a leghátsó nagyőrlő fogak, vagyis a bölcsességfogak miatt van szükség. Nem ritka jelenség ugyanis, hogy ezek a fogak nem tudnak teljesen előbújni, viszont nyomják a szomszédos fogakat. A helyhiány okozta esztétikai probléma mellett egészségügyi is keletkezhet, hiszen a rosszul növő hátsó fogakat nehezebb alaposan megtisztítani, így tökéletes táptalajt biztosítanak a lepedék és a baktériumok megtelepedéséhez. Ezeket a rakoncátlan fogakat tehát sokszor érdemes műtéti úton eltávolíttatni.

Fogbeültetés

Szintén mindennapi szájsebészeti kezelésnek minősül a hiányzó fogak pótlására alkalmazott fogbeültetés vagy implantáció. A fogászati implantátum a fogak pótlására használt, mesterséges anyagból készült  gyógyászati segédeszköz. A köznyelvben a három részből álló egységre hivatkozunk implantátumként, de valójában a csontba kerülő, a foggyökér helyett beépített titán csavart jelenti. Ezt egészíti ki az úgynevezett felépítmény és a korona, vagyis maga a fog. Előnye, hogy több elvesztett vagy sérült fogat is pótolhatunk vele, ráadásul a mai, modern implantátumok  tökéletesen illeszkednek saját fogsorunkhoz, színében és formájában is hasonulva az eredeti fogainkhoz.

Csontpótlás

Amennyiben a páciens nem fordul időben szakemberhez a hiányzó fogai miatt, előfordulhat, hogy maga a csont is elvékonyodik vagy felszívódik. Ebben az esetben az implantátum beültetését megelőzően elengedhetetlen a csont pótlása is.

Gyökércsúcs eltávolítás

Előfordulhat, hogy a gyökércsúcsot érintő krónikus gyulladások, ciszta vagy egyéb okok miatt a hagyományos gyökérkezelés nem jár sikerrel. Ez esetben a fog megmentésének eszköze lehet a szájsebész által végzett gyökércsúcs rezekció, aminek során a problémás részt műtéti úton eltávolítják.

(x)

Hirdetés