13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaNagy gazdasági lehetőség rejlik az ezüstkorúakban

Nagy gazdasági lehetőség rejlik az ezüstkorúakban

Az idősödő társadalomban rejlő gazdasági és társadalmi lehetőségekről tartottak fórumot szerdán a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében.

Az európai és észak-amerikai demográfiai tendenciáikat tekintve öregedő társadalmak. Az egyre hosszabb életkor és az egyre hosszabb aktív időszak – és itt nem csak a munkában töltött időre kell gondolni – nem csak a nyugdíjrendszert és az egészségügyet érinti. Az ezüstkorú, 60 év feletti lakosság ugyanis nagylétszámú, és sokat is költ: Az „ezüst gazdaság” jelenleg a világ harmadik legnagyobb gazdasága, 2025 -re Európában várhatóan 88 millió munkahelyet tart majd fent, 5,7 trillió euró költés mellett.

Ennek a kiaknázatlan gazdaságifejlesztési lehetőségnek a regionális szinten történő fókuszba helyezése volt a szerdán rendezett Silver Economy Konferencia megálmodójának, Dr. Sík Attilának, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete igazgatójának célja.

A kezdeményezés fontosságát felismerte a PTE Kuratóriumi Tanácsa és a fórumnak helyet adó Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is: Rabb Szabolcs, a kamara főtitkára nem csak a szervezési feladatokban nyújtott támogatást, hanem előadóként is jelen volt a konferencián.

Dr. Osztásné Dr. Varga-Pál Viktoria, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője is részt vett az eseményen: előadásában arról beszélt, hogy egy valódi fejlesztés csak multiszektorális összefogással valósulhat meg, csak így lehet össztársadalmi hasznossága, nem csak gazdasági.

A konferencián Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy összefogáson alapuló fejlődés az idősellátásban miként vált nehézségből lehetőséggé.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő