22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaság3D-nyomtatókat gyártó üzem létesül Pécsett

3D-nyomtatókat gyártó üzem létesül Pécsett

Elsősorban fogorvoslásban használt 3D-nyomtatók készülnek majd abban a pécsi üzemben, amely első szakaszban mintegy 50, magasan képzett pécsi fogorvosnak, illetve műszaki végzettségű szakembernek fog munkát adni – számolt be mai közleményében az önkormánzat.

Már elkezdte működését Pécsett az RS-Factory Kft. Az önkormányzat csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a dél-német tulajdonban lévő társaság fő profilja a 3D nyomtatási rendszerek fejlesztése és nagy sebességű gyártása. Mint írják, termékeiket jellemzően ipari felhasználásra készítik, azokat elsősorban az ékszerészetben, valamint a fogászati és hallásakusztikai iparban használják. A cég partnereivel szoros együttműködésben üzemel az ipar folyamatos fejlesztése érdekében, szabadalmaztatott technológiájának ismérvei a sebesség, a megbízhatóság és a pontosság. A cégnek Baden-Würtenbergben és Pécsett van gyártósora, emellett szervízpontokat üzemeltet Kínában, Japánban, az USA-ban és Braziliában is.

A társaság Pécsett jelenleg már 17 főt foglalkoztat műszaki képzettségű, orvosi technológiát ismerő számítástechnikai műszerész, továbbá betanított munkás munkakörökben. A létszámot a következő 3 évben folyamatosan emelni tervezik. A 3D-nyomtatógyár létesítését féléves tárgyalássorozat előzte meg – adta hírül a városháza.

– A Gazdaságfejlesztési Főosztály munkatársaival közös célunk volt olyan befektető Pécsre csábítása, amelyik a magas hozzáadott értékű, innovatív iparágak egyikében tevékenykedik és az egyetemmel ipari-kutatási kapcsolatot tud kialakítani – mondta Ruzsa Csaba, gazdaságért felelős alpolgármester. – Az orvosi célú hasznosítás mellett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán folyó duális képzés gyakorlati képzőhelyeként a műszaki szakemberek oktatásában is aktív szerepet fog vállalni. Fontosnak tartjuk, hogy az új betelepülő cég szorosan együttműködik majd az egyetem 2015-ben létrehozott 3D laborjával és abban bízunk, hogy közreműködésükkel, és az egyetem új Fogászati Klinikája nyújtotta tudásbázis révén hosszabb távon az egyedi ellátáson alapuló fogászati turizmus fellendülését is segíteni tudja a városban.

A közlemény szerint a német 3D-nyomtató gyár eredetileg a Déli Ipari Parkban létesült iparcsarnokot tervezte kibérelni, de az elmúlt hat hónapban a gyártási volumen fejlődése várakozások felett nőtt, így várhatóan egy nagyobb helyre lesz szükségük. Arról, hogy ezt a helyzetet a meglévő csarnokuk bővítésével, vagy egy nagyobb csarnok saját beruházásban történő megépítésével oldják meg, jövő év elején dönt a cég.

– A német cég betelepülése egy újabb eredménye annak a gazdaságfejlesztési munkának, amit kiemelten fontosnak tart a városvezető koalíció – szögezte le Csaba István, a Pécs Jövője-MSZP frakció vezetője. – A 3D-nyomtatókat gyártó cég letelepülésével elmondhatjuk, hogy a járvánnyal terhelt 2021-es évben is jelentős lépéseket tudtunk tenni a város gazdaságának erősítéséért és új munkahelyek létesítése érdekében. Egy nagynevű, képzett fiatalokat foglalkoztató nemzetközi tanácsadó cég és egy elektromos járműipari beszállító japán társaság mellett idén harmadik jelentős szereplőként immár egy high tech-cég is Pécset választotta befektetése helyszíneként. Ezzel egy újabb nívós cég kínál munkát a magasan képzett pécsi fiataloknak. Látszik, eredményes a munkánk, amit hasonló lendülettel folytatunk tovább.

A pécsi gyárépítést a pécsi önkormányzat is támogatja. A tervek szerint a cég 2022-ben és 2023-ban is 100 ezer – 100 ezer euró támogatást kap a várostól, amelyért cserében 40 fő 5 évig tartó foglalkoztatását és az egyetemmel folytatott oktatási, illetve kutatási együttműködés folyamatos fenntartását és fejlesztését vállalják. A támogatás megítéléséről a december 14-i közgyűlés hoz döntést – zárul a közlemény.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő