22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátNagy meglepetés: ritka madár költött idén a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Nagy meglepetés: ritka madár költött idén a Duna-Dráva Nemzeti Park területén

Nagy meglepetés érte a természetvédelmi őröket.

A Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede ismert egy jelentős vegyes gémtelep. Az elmúlt 15 évben pontos felmérések zajlanak arról, mely fajból mennyi madár költ itt, és ez idén sem volt másként. A természetvédelmi őrszolgálat szakemberei több alkalommal is végeztek megfigyeléseket a területen, mely során nem várt felfedezéseket tettek – számolt be friss bejegyzésében a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Mint írják, szürke gémből mintegy 70 pár kezdett költésbe, továbbá nagy kócsag 8 pár, kis kócsag több mint 60 pár, bakcsó minimum 50 pár, üstökös gém 3 pár és kis kárókatona legalább 12 pár. Első alkalommal bizonyították a pásztorgém költését a területen, a megfigyelések alapján 3 pár járt sikerrel.

A legnagyobb meglepetést pedig a fokozottan védett batla (Plegadis falcinellus) költése okozta. Sikerült a fészkelőtelepen megfigyelni öreg és fiatal madarat is a költési időszakban, illetve a fiatalok kirepülését követően egy közeli táplálkozóhelyen is.

Itt az egyszerre látott legnagyobb batlacsapat 20 egyedből állt, melyből 16 példány idén kelhetett ki.

A nemzeti park megosztotta: Magyarországon a batla – mely az íbiszfélék családjába tartozik – ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassan erősödni látszik. Jelenleg 30-40 pár között lehet a fészkelőállománya, idén a Riha-tó mellett egyéb helyszíneken is megjelent.

Fotó: Mórocz Attila/Duna-Dráva Nemzeti Park

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő