24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletNagy vitákat generált a Tettye új forgalmi rendje a lakossági fórumon

Nagy vitákat generált a Tettye új forgalmi rendje a lakossági fórumon

Szeptemberben vezették be az új, cirkulációs forgalmi rendet a Tettyén. Az első hónap tapasztalatai után a terület önkormányzati képviselője, Horváth Tamás október 27-én, csütörtök este lakossági fórumot tartott, ahol mindenki elmondhatta, mit gondol a változásról. Megegyezés a lakók között nem született arról, hogyan kellene módosítani az új renden, de a megjelentek többségének voltak problémái a változással.

Nagy érdeklődés mellett indult el a lakossági fórum, ugyanis az esemény helyszíne a kezdésre gyakorlatilag megtelt, jó 150 tettyei lakos tette tiszteletét. Kezdésként Horváth Tamás önkormányzati képviselő vázolta fel, miért volt szükség a forgalmi rend megváltoztatására. Szerinte lakossági igény alapján kezdtek bele a módosításba, száznál is több aláírást kapott, amely az egyirányúsítást kérte.

Az első felhorkanás itt érkezett meg, a fórum résztvevői közül sokan kétségbe vonták a képviselő állítását.

Nehezményezték, hogy őket senki sem kérdezte meg, a változásról az új rend bevezetése előtt pár nappal értesültek csupán.

Egy tettyei lakos ekkor egy petíciót nyújtott át Horváth Tamásnak, 190 aláírással. Ezen 18 javaslatot tettek arra, hogyan módosítsák a forgalmi rendet, köztük kérték, hogy minősítsék lakó-pihenő övezetté a Vince utcát, és tiltsák ki az átmenő forgalmat.

Az egyik lakó egy 18 pontos petíciót adott át Horváth Tamásnak, 190 aláírással

A fórum során nem volt ritka a hangos szóváltás – szerencsére durvaság azért nem jellemezte az eseményt –, az pedig azért szépen körvonalazódott, hogy a Tettye utcai lakók alapvetően örülnek a változásnak, a Vince utcában azonban meglehetősen nagy az elégedetlenség.

A közel háromórás eseményen a környék lakói az alábbi problémákat sorolták:

  • A Vince utca forgalma nagyon megnőtt, elviselhetetlenül sok autó megy arra.
  • A Vince utca burkolata tönkrement a nagy forgalomtól, lassan már gyalogosan is balesetveszélyes.
  • A parkoló kocsik miatt néhány kisebb utcából lehetetlen bekanyarodni a Vince utcába.
  • Szeretnék, ha a korlátozott várakozási övezet határát kitolnák.
  • Az átmenő forgalom túl nagy, a lakók szeretnék, ha ezt valamilyen formában kitiltanák a környékről.
  • A Vince-patak zsiliprácsát ritkán tisztítják, ami sok kellemetlenséget okoz.
  • A lakók attól félnek, télen, ha lefagy az út, lehetetlen lesz feljutni a Vince utcán.
  • Voltak, akik szerint meg kellene fordítani az egyirányúsítást, hogy a Tettye utcán lehessen felfelé menni, a Vince utcán pedig lefelé.
  • A parkoló autók több utcában szinte ellehetetlenítik a közlekedést, gyalogosan, babakocsival sokan már nem is mernek sétálni.
  • Többen nehezményezték, hogy a Tettye tér felől, hiába van kint behajtani tilos tábla, mégis sok autós ott jön lefelé a Tettye utcán. A környék lakói szeretnék, ha nem csak táblával, hanem fizikailag is lezárnák az utca tetejét.
Sokan szólaltak fel a lakossági fórumon

A legtöbb panasz, és annak kapcsán felmerülő javaslat részletesebb vizsgálatot igényel, így a Biokom fórumon megjelent munkatársai ígéretet tettek arra, hogy ezek megvalósításának elvi lehetőségeit meg fogják vizsgálni. Horváth Tamás azt mondta, a korábbi forgalmi rendet biztosan nem állítják vissza, azonban a felmerült panaszok fényében arra törekednek, hogy tovább tudják finomítani az új szabályt.

Mivel forgalomtechnikai szempontból nem igényel külön elemzést, így a képviselő azt ígérte a lakóknak, hogy a korlátozott várakozási övezet bővítéséről be fog nyújtani egy javaslatot a közgyűlésben. A Biokomtól arra is ígéretet kaptak a környék lakói, hogy a kikanyarodások megkönnyítése érdekében tükröket helyeznek ki néhány szűkebb kereszteződésbe.

Összességében elmondható, hogy a lakossági fórum résztvevőinek nagyobb része kritikákkal érkezett az eseményre, olyanok viszonylag kevesen voltak, akiknek maradéktalanul elnyerte a tetszését az új forgalmi rend. Abban viszont nagyjából konszenzus volt, hogy a régi rendszer senkinek sem volt jó, azon változtatni kellett.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő