23 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapKorzóNegyven veseátültetést végeztek tavaly a pécsi klinikán

Negyven veseátültetést végeztek tavaly a pécsi klinikán

Tovább emelkedett a szervdonációk és így a -transzplantációk száma is, amelyet korábban a koronavírus-járvány korlátozott világszerte. Tavaly több vese-, máj- és szívátültetés történt, mint a megelőző évben.

Az elmúlt évben 131 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 38 kórházban. Agyhalottból 413 szervet, élődonorból pedig 44-et távolítottak el transzplantációs céllal – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavalyi donorok 4035 új életév lehetőségét adták a transzplantáltaknak adományukkal.

Az Eurotransplant együttműködésben 85 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban az előző évben, ezek között 55 vese, 16 máj, 11 szív, 1 hasnyálmirigy és 2 tüdő volt. Az elhunyt donoros átültetések 23,3 százaléka külföldi szervvel történt.

Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból és 44 esetben élődonorból eltávolított szervvel.
A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán összesen 41 veseátültetés történt, 29 elhunyt donorból, 12 élő páciensből. Emellett két hasnyálmirigy-transzplantáció zajlott le.

Tavaly valósult meg a 12 ezredik transzplantáció Magyarországon, a hazai szervátültetési program indulásának 50. jubileumi évfordulóját, az Eurotransplant szervezethez való teljes jogú csatlakozás 10. évfordulóját is ekkor ünnepeltük.

Mint írja az OVSZ, a várólistán 2023-ban összesen 1791 beteg fordult meg, 536 új beteg került fel rá, az év végén pedig 1248 beteg várakozott életmentő szervátültetésre…

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő