22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsNeked 100 forint, nekik 40 percnyi fűtés – a LIONS Házat támogathatjuk...

Neked 100 forint, nekik 40 percnyi fűtés – a LIONS Házat támogathatjuk Tüke Kártyánkkal!

25 évvel ezelőtt, társadalmi összefogásnak köszönhetően nyitotta meg kapuit a Pécsi LIONS Ház, mely szülőszállásként és tanodaként segíti a közösséget. Évente átlagosan 90 családnak nyújt ingyenesen ideiglenes lakhatást, ami nyilván óriási költségekkel jár, melyeket nagyrészt támogatói hozzájárulásból finanszíroznak. Itt a remek lehetőség, hogy a különböző kedvezményekre jogosító Tüke Kártya vásárlásával hozzájáruljunk a nemes feladatokat ellátó intézmény működéséhez. 

Kívülállóként nehéz elképzelni, milyen lehet átélni egy olyan krízishelyzetet, mint mikor az emberrel közlik: gyermeke súlyos beteg. Természetes reakció ilyenkor, ha a család tagjai félnek, elengedhetetlen az összetartás, és persze, hogy a szülő lehetőleg a kis pácienssel legyen a terápia alatt. Ez utóbbiban nyújthat segítséget a Pécsi LIONS Ház.

– Két fő tevékenységünk van. Egyrészt ingyenes szálláslehetőséget biztosítunk olyan nem helybéli szülők számára, akiknek a gyermekét a pécsi klinikán kezelik súlyos, elsősorban daganatos megbetegedéssel. Az egész családnak fontos, hogy közel legyenek egymáshoz egy ilyen embert próbáló élethelyzetben. A szobáinkban, ha a terápia megengedi, akár együtt is tudnak ideiglenesen lakni, de úgy látjuk, az is hatalmas segítség, hogy az anyukák és apukák nem kell, hogy haza- majd újra visszautazzanak ide, az ország másik végéből érkezőknek erre lehetőségük sem lenne. Egy napig, de hosszabb ideig is lehet nálunk élni, másfél év volt eddig a leghosszabb idő, amit egy édesanya itt töltött. Emellett az épület a tanulmányi nehézséggel küszködő helyi gyermekek alternatív napközijeként is működik, mellyel az iskolai lemorzsolódás ellen szeretnénk érdemben tenni – mondta dr. Herner Ákos, a Pécsi LIONS Ház intézményvezetője lapunknak.

Herner Ákos szerint krízisben a családok szempontjából életmentő, ha a szülő beteg gyermeke mellett lehet 

Mint ismert, a szolgáltatás létrejötte előtt, vagyis körülbelül 25 éve – más lehetőség híján – a szülők sok esetben kénytelenek voltak szobát bérelni maguknak, amennyiben szerettek volna a gyerekük közelében lenni. Amennyiben egyáltalán megengedhették ezt maguknak. A 90-es évek elején azonban az is könnyen előfordulhatott, hogy valaki egy köztéri padon, az autójában, esetleg a kórház folyosóján, széken alvó anyával-apával találkozott. Mindez méltatlan, így óriási dolog volt, mikor az országban elsőként létrejött a pécsi szülőszállás.

Ottjártunkkor találkoztunk Bálint Melindával, aki Mohácsról érkezett 17 éves fiával. Az anya közel egy hónapja költözött be a Pécs-Normandia LIONS Club intézményébe, hogy minden nap a klinikán gyógyuló gyermeke mellett lehessen. Lapunknak úgy nyilatkozott:

[su_quote]Innen 5 percre van a klinika. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, mert ugyan nem lakunk annyira messze, de minden nap bejárni sok idő és pénz lenne. Viszont látom, hogy mennyit számít a gyerekek gyógyulásában a szülő közelsége, az is erőt ad nekik, ha csak simogatjuk a kezüket. A fiam szerencsére gyógyul, így nemsokára mehetünk haza, de már január 30-a óta a LIONS Házban vagyok. 11-től fél 6-ig lehetek bent Adriánnál, a nap többi részében itt elfoglalom magam, főzök, alkalom adtán pihenek, beszélgetek a bentlakó szülőkkel. Óriási segítség az is, hogy támogató közösséget alkotunk, sorstársainkkal tudjuk megosztani a félelmeinket, problémáinkat, de az örömünket is. [/su_quote]

Semmi sem mondja el hitelesebben, milyen hihetetlenül fontos tevékenységet végeznek az intézményben, mint az előző gondolatok. Az utóbbi évek különböző gazdasági problémái azonban nyilván őket is érintették: a működési költségek emelkednek, míg a támogatások nem minden esetben érkeznek meg időben – ha egyáltalán befutnak. Ha segítenénk, hogy a szülőszállás és a napközi továbbra is gond nélkül üzemelhessen, nincs már dolgunk, mint támogatói Tüke Kártyát vásárolni, ide kattintva.

Hunor és édesanyja közel egy évet töltöttek a LIONS Házban

– A Pécsi LIONS Ház minden vásárláskor 100 forintot kap a jótékonykodni vágyóktól. Egy támogatói kártya ára 1250 forint, míg az egyszerű online verzióé 1000 forint. Nem jelent tehát nagy többletköltséget, nekünk viszont óriási segítség. Évente átlagosan 1,4 milliót fizetünk fűtésre, ha ezt leosztjuk, körülbelül 40 percnyi meleget biztosítunk az intézmény lakói és fiatal látogatói számára egy-egy speciális Tüke Kártya vásárlásával. Természetesen a teljes adományösszeget működési költségeink fedezésére költjük. Reméljük, közös pécsi üggyé válhat a tevékenységünk támogatása – fejtette ki lapunknak Herner Ákos.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő