Nem fizetik ki a Pécsi Vagyonhasznosító menesztett vezérigazgatójának prémiumát

Hirdetés

„A következő közgyűlésen olyan tartalmú előterjesztés elfogadását fogom javasolni a képviselőknek, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. semmiképpen ne fizesse ki az előző vezérigazgató prémiumát” – írta hétfőn lapunknak küldött sajtóközleményében Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A közlemény lényege összefoglalva:

  • A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Szentgyörgyi Dávidot tavaly decemberben menesztették, bizalomvesztésre hivatkozva.
  • Ezután a cég átvilágítása során derült ki, hogy Szentgyörgyi a cég gazdálkodását súlyosan sértő bűncselekményeket (például hűtlen kezelés) követhetett el. A vagyonhasznosító jelenlegi vezetője a bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tett.
  • Mindezek alapján, Szentgyörgyi munkavállalói kötelezettségének megszegésére hivatkozva Péterffy Attila polgármester javasolja, hogy a volt vezérigazgató részére prémiumát ne fizessék ki.
Szentgyörgyi Dávid (jobbra) egy tavaly őszi eseményen Őri László volt alpolgármesterrel (középen) és Horváth Zoltán megyei kormánymegbízottal

A közlemény:

„Június 15-én, hétfőn ülésezett a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. felügyelő bizottsága, és egyebek mellett a volt vezérigazgató prémiumának kifizethetőségét is napirendre tűzte.

Mint ismert, a PVH Zrt. korábbi vezérigazgatója, Szentgyörgyi Dávid munkaviszonya 2019. december 11-én megszűnt. Az alapító/cégtulajdonos Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata akkor bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal hívta vissza Szentgyörgyit vezérigazgatói tisztségéből. Érdemben ezután nyílt lehetőség a cég átvilágítására, ezt követően, 2020 januárjában a PVH Zrt. jelenlegi vezetője feljelentést tett a cég 2018-2019-es gazdálkodását súlyosan sértő bűncselekmények, egyebek mellett hűtlen kezelés elkövetésének alapos gyanúja miatt. A nyilvánosság előtt is ismert, hogy a nyomozás során vizsgált ügyek a volt vezérigazgató önálló hatáskörben hozott döntéseihez köthetők.

A Munka törvénykönyve alapján a gazdasági érdekek veszélyeztetésével is megállapítható a munkavállalói kötelezettség megszegése. A PVH Zrt. javadalmazási szabályozása szerint pedig, ha a társaság felügyeletét ellátó szervek súlyos hiányosságokat, mulasztást, jogellenes magatartást tárnak fel, kizárható a prémium kifizetése. Akkor is, ha annak feltételei egyébként teljesültek.

A fentiek fényében elfogadtam a felügyelő bizottság javaslatát, és a következő közgyűlésen olyan tartalmú előterjesztés elfogadását fogom javasolni a képviselőknek, hogy a PVH Zrt. semmiképpen ne fizesse ki az előző vezérigazgató prémiumát.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

Hirdetés