16 C
Pécs
szerda, június 12, 2024

Nem kell kalapács!

Itt az ősz és bár a hétvégére szinte nyárias időt mondanak a meteorológusok, nemsokára megérkeznek a komoly fagyok. Ilyenkor a madarak kevesebb táplálékot találnak a természetben, ezért jól jön az emberek segítsége. De kinek van ideje, órákig barkácsolni egy fa madártetőt? Ha neked sincs, íme néhány gyors és legalább olyan jópofa ötlet.

1. Talán ez az egyik legegyszerűbb és legszebb megoldás, a sitty-sutty összedobható madáretetők közül. Láthatóan sokféle variáció létezik a konzervdoboz-házikóra. Akármilyenre festhetjük, ragaszthatjuk, szép szalaggal díszíthetjük, költséghatékony és pont annyit kell babrálni vele, amitől még nem hullik ki a hajunk szála.

 

madáretető1

2. Biztosan mindenkinek van otthon olyan porcelán tányérja vagy teáskészlete, amit igyekszik minél mélyebbre pakolni a konyhaszekrényben. Na, hát ki gondolta volna, hogy madáretetőnek még hasznosíthatjuk ezeket? Egyszerűnek egyszerű, és ha nem féltjük a környezeti viszontagságoktól jópofán mutathat a virágágyásban, vagy a kerti asztalon. Legalább a nagyi is örül majd!

madáretető4

3. Akinek kevésbé fontos, hogy a madáretetője látványos legyen, az nagyon könnyen megúszhatja. Műanyagüveg és tojástartó, azt’ annyi.

madáretető6

4. Valamivel munkásabb a kaparó, vájó módszer. A narancs kicsivel könnyebb falat, de a sütőtökhöz ki kell gyúrni magunkat. Ám ha valaki egyébként is farag tököt az őszi hónapokban, miért ne gondolhatna az éhes madárkákra is? Mindkettő aranyos, de el kell ismernünk, hogy a jobb oldalinak határozottan jót tesz a belefektetett munka.

madáretető2

5. Igazán extrém madáretetőből kettőt is találtunk. Bár nagy rá az esély, hogy meglehetősen kevés garázs mélyén lapul egy használaton kívüli csillár, azért hátha. Lyukas cipője viszont mindenkinek akad, és bár a képen egy madárfészek van a lerongyolódott férfi bakancsban, szerintünk etetőt is lehet készíteni belőle.

madáretető3

 

[note]Mivel ettesük a madarakat?

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk.

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó.

Emellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának.

Amit soha!

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják (a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára az alkalmi kenyérfogyasztás nem jelent egészségügyi problémát).

Forrás: mme.hu[/note]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő