28 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapHírzónaHelyi hírekSikerült megfékezni a mecseki tűzvészt, hét ingatlan égett le! – GALÉRIA

Sikerült megfékezni a mecseki tűzvészt, hét ingatlan égett le! – GALÉRIA

Tarlótűz miatt riasztották a tűzoltókat Pécsett, a patacsi domboldalon lévő Akó dűlőbe, de aztán sokkal komolyabbra fordult a helyzet. Az oltás nagy erőkkel jelenleg is zajlik. Munkatársaink a helyszínről tudósítanak. VIDEÓK a cikkben.

Az augusztus 19-ei eseményekről új fejlődő cikket nyitottunk, itt követhetik a tűzzel kapcsolatos mai eseményeket:

https://www.pecsma.hu/top/dronfelvetel-a-pusztitasrol-egy-onkentes-szivszorito-szavai-a-patacsi-erdotuz-masnapja/

Frissítve (23.39): Megállították a lángok terjedését, hét ingatlant érintett a tűzvész

A Katasztrófavédelem késő este közleményben tudatta, hogy sikerült megállítaniuk a tűz terjedését. Azt írják, nagyjából 8 hektárnyi területre terjedtek ki a lángok, amelyek hét épületet – köztük két lakóházat – érintettek. A tűzeset során három gázpalack is felrobbant, egyet azonban sikerült kivinnie a tűzoltóknak a lángok közül.

A száznál is több hivatásos és önkéntes tűzoltó munkája nyomán mostanra a még izzó részek felszámolása maradt hátra.

Frissítve (22.40): Fojtogató a füstszag Patacson, sok tűzoltó van még fent a hegyen

Kollégánk azt írja: a Lőtér dűlő alján vagyok, fojtogató a füstszag, olyan, mintha enyhe köd lenne. Feljebb nem engednek a rendőrök, még megy az oltás, de mintha kisebb területen égne a domboldal. Mindenesetre nagyon sok tűzoltó van még fent.

Ahol a rendőrök állnak, a helyiek elkezdtek vizet gyűjteni a tűzoltóknak. Most arra várnak, hogy valami nagyobb járművel fel lehessen vinni nekik. Néhány nagy tűzoltó autó most már lefelé jön – írta kollégánk.

Közben a Facebookon valaki azt állítja, ő okozta a mai tüzet. Azt írja, minden felelősséget vállal a történtekért.

Frissítve (21.20): Úgy néz ki, sikerült körülhatárolni a tüzet
A Szabad Pécs friss posztja szerint este fél kilencre sikerült körülhatárolni a tüzet, jó esély van arra, hogy reggelre eloltsák. A tüzet okozó fiatal férfit füstmérgezés gyanújával szállították kórházba – írja a lap.
A PécsMa beszélt Csetényi Éva rendőrségi sajtóügyeletessel, aki elmondta, egy férfi előállítását kezdték meg, de azt meg kellett szakítani, mert füstmérgezés gyanújával kórházba kellett vinni. Jelenleg gondatlanságból elkövetett közveszély okozása miatt nyomoznak – egyelőre ismeretlen tettes ellen. Amíg ugyanis nem tudnak előállítani gyanúsítottat, addig ismeretlen tettes ellen megy a nyomozás.

Frissítve (21.07): Így merít az orfűi tóból a helikopter

Az (amúgy kiváló) orfűi An-2 étterem Facebook-oldalán közzétettek egy videót arról, hogyan merít az orfűi Pécsi-tóból a Mi-17-es honvédségi helikopter.

https://www.facebook.com/watch/?v=593044359093206

Frissítve (20.50): Az önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel segít, de mások sem tétlenkednek

„Délután óta folyamatos kapcsolatban állunk a tűzoltást végző szervekkel és az önkormányzat kollégái is ügyeletet tartanak. Az önkormányzat cége, a Tettye Forrásház Zrt. rendelkezésre bocsátotta az oltáshoz az összes lajtos kocsiját, valamint a cég több munkatársa is a helyszínen nyújt segítséget” – írta Péterffy Attila közösségi oldalán. A polgármester posztjában leszögezte: a pécsi önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközével segíteni fog, hogy a szakemberek megfékezzék a tüzet.

Egy kommentelőnk azt írja: a helyi Stefano pizzéria pizzát és egyéb ételt küldött a mentésben részt vevőknek. RESPEKT!

Frissítve (20.10): Nem jön az égi áldás…

Biztosan nagyban segítené a lángok elleni küzdelmet egy kiadós eső, de erre a jelenlegi információk szerint ma már nincs esély. A meteorológusok sajnos csak holnap délutántól jósolnak csapadékot. Egyébként épp néhány napja számoltunk be róla, hogy az idei évben extrém volt az erdőtüzek száma a szárazság miatt. A pécsi nagy bajt azonban az emberi felelőtlenség okozhatta, hiszen mint arról már korábban írtunk, a helyszínen tartózkodó kollégánknak a lakók azt mondták,

valaki szemetet égetett, a lángok pedig átterjedtek a száraz bozótra.

Úgy tudjuk, sok helyi civil és vállalkozó vitt a helyszínre ételt, vizet a fáradt hősöknek, akik hihetetlen munkát végeznek.

Frissítve (19.40): Újabb helyszíni képek jöttek

Kollégánk újabb képekkel jelentkezett, a Lőtér dűlőből. Arról számolt be, hogy komplett házak és telkek égtek ki, szinte szürreális a látvány. Mint mondta, drónokkal is figyelik a szervek a tüzet.

Közben a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése alapján az is kiderült,

hogy közel 120 tűzoltó van kint a helyszínen és dolgozik a lángok megfékezésén:

a pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a pécsi, a majsi, a szabadszentkirályi, a palkonyai és a pogányi önkéntes tűzoltók, összesen 36 járművel vannak ott.

„Több hektárra terjed ki a tűz, amely hétvégi és lakóházakat is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant”

– írták.

A károk mielőbbi felszámolásában civilek és társszervek – a rendőrség, a mentőszolgálat, a honvédség – munkatársai is segédkeznek, de a Tettye Forrásház Zrt. dolgozói, az erdőgazdaság, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a pogányi repülőtér, valamint az orfűi tó üzemeltetője is mindenben támogatják a katasztrófavédelem munkáját.

Személyi sérülésről egyelőre nem tudni.

Mindeközben Bogádon is erdőtűz keletkezett, de információink szerint ezt sikerült hamar eloltani.

Frissítve (19.05): Megérkezett a tűzoltó helikopter is

A helyszínen lévő kollégánk beszámolója szerit este 7 óra körül megérkezett Patacs fölé az első tűzoltó helikopter is, egy honvédségi Mi-17-es. Ilyenkor a helikopterekre a Bambi Bucket nevű eszközt szerelik, ami több ezer liter víz szállítására alkalmas, és tűzoltó járműből vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel – írja a 444.

A tűz közelében egyébként a megye önkéntes tűzoltói is heroikus küzdelmet folytatnak a lángok ellen.

Frissítve (18.40): Egyelőre nincs hír sérültekről

A mentősök kollégánknak azt mondták a helyszínen, hogy nem tudnak egyelőre sérültről, azért vannak kint, hogy kéznél legyenek, illetve a tűzoltóknak hoztak ivóvizet.

Frissítve (18.15): Az orfűi tavakból vesznek vizet az oltáshoz, helikopterrel

Orfű község Facaebook-oldalán a következő felhívás jelent meg: „A Pécs-patacsi erdő-, és bozóttűz oltási munkálatai miatt a Katasztrófavédelem az Orfűi-tóból illetve a Pécsi-tóból helikopterrel vételez az oltáshoz vizet. Arra kérünk mindenkit, hogy az oltás ideje alatt a tavakban senki ne tartózkodjon!”

Ez azt jelenti, hogy a levegőből is oltják majd a patacsi tüzet, ami Magyarországon eddig elég ritka volt, arra nem is emlékszünk, hogy Baranyában ilyen módszerhez kellett volna nyúlniuk a tűzoltóknak.

Frissítve (17.40): Kell a hely a katasztrófavédőknek

Helyszíni tudósítónk szerint Patacson hangosbeszélővel járnak körbe, hogy a Benczúr Gyula utcában lakók álljanak el a kocsijaikkal, legyen hely a tűzoltóknak.

A város egyre nagyobb területén érezhető a füstszag.

Frissítve (17.00): Folyamatosan, nagy erőkkel zajlik a mentés

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Horváth Csilla arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan, nagy erőkkel végzik a Mecsekoldal több pontján az oltást a szakemberek, sorra érkeznek az önkéntes és hivatásos tűzoltók.

Próbálják védeni az ingatlanokat, de már így is van, ami lakhatatlanná vált. A károk mértékét egyelőre még nem lehet megítélni.

Közben helyszínen tartózkodó kollégánk arról számolt be, a Lőtér dűlő 14. előtt sorakoznak a tűzoltók, kicsit feljebb lángol minden, maró füstszagot érezni, pernye hull az égből. Az erdő közben pattogva elkezdett égni – mint mondta, akár egy katasztrófafilmben.

Az ott lévőket lejjebb is terelték, mivel már veszélyes lenne maradni.

Egyelőre sérültről és halálos áldozatról nem tudni.

A Meteo Mecsek szerint várhatóan a tűz tovább terjed és akár egy napig is eltarthat az oltás. A tűzhöz közeli házakat elkezdték kiüríteni, de az Akó, Hordós és Lőtér dűlő ingatlanjai is veszélyben vannak.

Frissítve (16.40): Mentőhelikopter is a helyszínen

Mentő és -helikopter is érkezett a területre, a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint a gép próbál leszállni, de nehéz most leszállóhelyet találni. Közben folyamatosan érkeznek a katasztrófavédők is: az elmúlt 15 percben 7 nagy tűzoltóautó ment fel.

Az egész városban hallani a szirénákat…

Frissítés (16.00): Fákat vágnak ki a tűzoltók, hogy ne terjedjenek tovább a lángok

A Tettye Forrásház friss Facebook-posztjában ezt írja:

Tűz van Patacson, az oltáshoz minden tartalék vízre szükség van. Az Akó dűlőből indult a tűz, amelyet jelenleg is nagy erőkkel oltanak a tűzoltók Patacson, a Mecsek oldalában. Az oltás során a tározók gyorsabban kiürülnek, ezért kérjük Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Felhívjuk figyelmüket, hogy az oltás velejárójaként nyomásesés, vízzavarosodás fordulhat elő a fenti területeken.”

Tudósítóink szerint az ott lakók azt mondják, valaki szemetet égetett, az terjedt el a hegyoldalon, őt a rendőrök már el is vitték.

Egyes információk szerint 10-15 ház már le is égett. Az imént hatalmas robbanás volt hallható, vélhetően egy gázpalack robbant fel.

Munkatársunk azt hallotta a tűzoltók rádiózásából, hogy egyelőre nem tudták körülhatárolni a tüzet, de próbálják.

Frissítés (15.30): Nagy erőkkel oltják a lángokat a tűzoltók

A katasztrófavédelem közlése szerint nagy területen ég az erdő és a bozótos Pécs külterületén, az Akó dűlőben. Épületekbe is belekapott a tűz, amely gyorsan terjed az erős szélben. A kivonuló pécsi, szigetvári és komlói hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

További egységek is elindultak a helyszínre.

Úgy tudjuk, más megyékből is jön a segítség, további tűzoltóegységek érkeznek rövidesen. Nagy terület érintett, több ház is lángol. A területen vegyesen vannak hétvégi és lakóházak.

Munkatársaink a helyszínen vannak, ezt a videót rögzítették:

Az Időkép kamerái is rögzítették a tüzet, íme a megrázó felvétel:

Még több kép és felvétel ITT található a lángokban álló Mecsekoldalról.

Képgalériánk:

 

Korábban írtuk:

Egy másik olvasónk a Bajmi dűlőből fotózta le a tüzet, láthatóan elég közel esik a lakott részekhez.

A Meteo Mecsek is közölt képeket a füstről.

Szöveg: Szakács Miklós, Matoricz Tekla, Madarász Eszter, Nimmerfroh Ferenc

Fotó: Müller Andrea, Rajnai Richárd

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő