Hirdetés

Kihirdették a felvételi ponthatárokat: idén félezer hallgatóval több, 5700 hallgató került be Magyarország első egyetemére a nyári központi felvételi eljárás során. És ez a szám a pótfelvételivel várhatóan tovább növekszik, így ősszel várhatóan közel 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait a PTE-n.

Már a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők számának jelentős növekedése előre vetítette a jó felvételi eredményeket, hiszen számuk több mint 2200 fővel nőtt, sőt az első helyes jelentkezők száma is több mint 1600 fővel emelkedett az előző évhez képest – közölte a PTE.

Mint írják, a több mint ötezerhétszáz (5704 fő) felvett hallgató 61 százaléka a PTE valamely alapképzésén, 16-16 százaléka osztatlan és mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ képzéseken 7 százalékuk fog tanulni. Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a leendő tanulók mintegy 79 százaléka a támogatott szakokra került be. Önköltséges formában pedig számuk több mint 400 fővel emelkedett. A felvételizők elvárásainak és „életmódváltozásainak” köszönhetően viszont a korábban folyamatosan növekvő nappali munkarend aránya 71-ről 67 százalékra csökkent.

[su_note note_color=”#c7d1f5″ text_color=”#161515″]A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek az ápolás és betegellátás alapképzés különböző szakirányai, a gazdálkodási és menedzsment és a mérnökinformatikus, a jogász és az általános orvos osztatlan képzések, valamint a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az óvodapedagógus képzés, az osztatlan tanári szakok, a kereskedelem és marketing, valamint az építészmérnök és mérnökinformatikus szakok iránt is. A mesterképzéseken a vezetés és szervezés, a pszichológia, az építész, az egészségügyi menedzser és a pénzügy képzések indulnak a legnépesebb évfolyamokkal – részletezi az egyetemi közlemény.[/su_note]

A kommünikéből kiderül: a PTE karai jól szerepeltek a központi felvételi eljárás során, mivel hét kar is növelte a felvettek számát. Jelentős az emelkedés az előző évhez képest az Egészségtudományi Karon (ETK) a levelező és önköltséges alapképzéseken, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon (KPVK) az alapfokú pedagógia és a gyógypedagógia képzéseken, valamint a Természettudományi Karon (TTK) a természettudományi alapképzéseken és a pedagógusképzéseken egyaránt. A KPVK és a TTK mellett a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) és az ETK is hozzájárult a pedagógusképzésre felvettek mintegy 35 százalékos növekedéséhez.

Az eredményeket tovább javítják majd a külföldi és a pótfelvételi eljárásban bekerülő hallgatók, valamint a szakirányú továbbképzésekre és a doktori képzésre felvettek.

Így ősszel várhatóan közel 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a pécsi egyetemen.

Azok se csüggedjenek, akik most nem kerültek be vagy nem is adták be jelentkezésüket, a PTE széles szakkínálattal, és több állami ösztöndíjas lehetőséggel is várja őket. A pótfelvételi eljárásban augusztus 6-án éjfélig lehet elektronikus úton jelentkezni a felvi.hu felületén meghirdetett képzésekre.


Beszámolónkat a Pont Ott Partiról alább nézhetitek meg sok-sok kép és videó kíséretében. Még a Reptér is felcsendült!

https://www.pecsma.hu/top/galeria-boldog-sikolyoktol-volt-hangos-a-foter-kihirdettek-a-felveteli-ponthatarokat/

Hirdetés