Oázis a város szívében

Hirdetés

A kertészkedés nem csak a vidéki háztartások kiváltsága. Egy nagy terasszal rendelkező, kertkapcsolatos vagy penthouse lakásban sem kell lemondani a természet közelségéről. Megmutatjuk, hogyan alkothatjuk meg és ápolhatjuk saját városi oázisunkat, fenntartható módon.

A sikeres városi kertészkedés alapos tervezéssel kezdődik. Amire pedig szükség lehet, megtaláljuk a MÖBELIX növényápolási kellékeinek választékában

Mérjünk, számoljunk! 

Először is, mérjük fel a rendelkezésre álló teret: mennyi napfény éri, mennyire huzatos, mekkora a ténylegesen felhasználható terület. Ezek mind befolyásolják a növények és a kiegészítők választását és elhelyezését.

A vertikális kertészkedés például kiváló megoldás a korlátozott hely maximális kihasználására. A falra szerelhető virágtartók, függőkosarak és különböző szintekre épített növényállványok nemcsak helytakarékosak, hanem tetszetősek is. 

Egy napos falra például tökéletes választás egy zöldségkert. A kaspókban friss fűszernövényeket és kisebb zöldségeket termeszthetünk.

Mit ültessünk?

A városi környezetben a szennyezettebb levegőt jobban tűrő, kevés karbantartást igénylő növények érzik magukat leginkább otthon. 

A levendula, a rozmaring és más fűszernövények jól viselik a zordabb körülményeket is. A dísznövények közül a begónia, a petúnia és a muskátli hálás szomszédok a virágládában. Emellett a kevésbé ideális fényviszonyokat is tolerálják. 

Az ehető növények termesztése izgalmas lehetőséget rejt. A karantén óta többen termelnek nagy sikerrel a teraszon paradicsomot, paprikát vagy akár epret. A szeretettel nevelt saját zöldségnél és gyümölcsnél nincs is finomabb. Növényfuttatóra és némi drótra lesz csak szükségünk.

Mindenki jól jár

A fenntartható kertészkedés nemcsak a környezetnek jó, hanem hosszú távon a pénztárcánknak is kedvez. Az esővíz gyűjtése és felhasználása az öntözéshez egyszerű és hatékony módszer a vízhasználat csökkentésére. Ehhez elegendő egy esővízgyűjtő tartály, amely összegyűjti a tetőről lefolyó esővizet.

A komposztálásról sem kell lemondani egy kertkapcsolatos lakásban. A fenntartható kertészkedés térhódításával terjedtek el a kisebb komposztáló rendszerek, amelyek egészen kis helyet foglalnak. 

A konyhai és kerti hulladékokat tápanyagban gazdag komposzttá alakíthatjuk, amelyet növényeink gazdag terméssel, sok szép virággal hálálnak meg. 

Mutassuk meg másoknak is!

A városi kertészek gyakran posztolnak bámulatos fotókat, vidám és tanulságos sikertörténeteket. Böngésszük a közösségi felületeket, tanuljunk másoktól és mi is osszuk meg a tapasztalatainkat! 

A zöld balkon, virágzó penthouse, termő kiskert nemcsak az otthonunkat teszi szebbé, hanem a hangulatunknak is jót tesz. Minden perc, amit mini oázisunk gondozásával, féltett növényeink ápolásával töltünk, új energiával tölt fel és örömöt szerez.

(x)

Hirdetés