24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapAbszolút videóŐskorszaki lények között nézelődhetünk a pécsi állatkertben

Őskorszaki lények között nézelődhetünk a pécsi állatkertben

A Pécsi Állatkertben jövőre a kisebb és nagyobb diákok egyaránt visszautazhatnak az időben és elveszhetnek a különböző, több millió évvel ezelőtti földtörténeti korok tájaiban és jellegzetes ősállatai között. Mutatjuk, hogyan!

Nem mindennapi eszközzel gyarapodott a Pécsi Állatkert, melynek köszönhetően az országban egyedülálló módon az állatkert zoopedagógiai foglalkozásain részt vevő kisebb-nagyobb diákok több millió évvel ezelőtti, rég elmúlt földtörténeti korszakokba utazhatnak vissza. Egy virtuális valóság szemüvegről van szó, mellyel szó szerint körbenézhetünk például a Mecsekben élt Komloszauruszok, gigantikus vízalatti őshalak, hatalmas repülő dínók között!

Két szerencsés látogató kipróbálhatta a szemüveget

Varga Tamás az állatkert szakmai referense a szemüveget bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2017 szeptemberében indult Mecseki Természettudományos Élményközpont 500 millió forintból megvalósuló pályázat keretén belül – melyet a zoo a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület tagjaként a Janus Pannonius Múzeummal közösen felügyel – bemutatott eszközök segítségével a baranyai diákok tanórákon kívüli (ugyanakkor a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó) élményközpontú zoopedagógiai órákon testközelből ismerkedhetnek meg a különböző földtörténeti korok jellegzetességeivel.

Körbenézhetünk a pécsi jégkorszakban is

– Az alkalmazás 11 olyan földtörténeti korba kalauzolja el a felhasználót, melyek Pécs és a Mecsek ősi környezetét, valamint a Kárpát-medence évmilliókkal ezelőtti tájait kívánják modellezni és bemutatni. Óriási előnye, hogy a megteremtett virtuális valósághoz tartozik egy háttértudásbázis, melyet a pécsi állatkert zoopedagógusai biztosítanak, akik megszabhatják, hogy melyik kort hogyan, milyen szempontok alapján mutatják be az adott korcsoportok diákjainak – mondta.

Őri László és Varga Tamás mutatta be a fejlesztést

Őri László, Pécs alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a tervezett természettudományos élményközpont megálmodásakor a városvezetés és az állatkert közös célja az volt, hogy az állatokkal való találkozás-ismerkedés élményén túl új ismeretekhez is jussanak azok a pécsi és Pécs környéki diákok – köztük megannyi hátrányos helyzetű gyerek –, akik az állatkert pedagógiai foglalkozásain részt vesznek.

Kép a virtuális valóság szemüvegből: talán ilyen őselefántok mászkálhattak Pécsett?

A városvezető elmondta, hogy a projekt keretén belül mintegy 15 millió forintból beszerzett virtuális valóság szemüveggel és a hozzá tartozó alkalmazással a fiatalok a jövőre induló foglalkozásokon ismerkedhetnek meg.

– Bízom abban, hogy ez a fejlesztés nagyban hozzá fog járulni a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltéséhez és fenntartásához, valamint az iskolai munkát és a tanórákat is sikeresen, új élményekkel egészíti majd ki – mondta az alpolgármester. Őri László egyébként maga is kipróbálta a szemüveget, mely – mint fogalmazott – egyedülálló élmény volt számára, mivel még soha nem próbált ki hasonló eszközöket.

Nagy szerepe lesz a kütyünek az oktatásban

Hozzátette, hogy a város a pécsi tankerülettel és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött megállapodásának keretében több ezer olyan pécsi és a régióból származó nehéz sorsú gyerek számára biztosították az állatkertbe járás lehetőségét, akik önerőből nem látogathatták volna meg az intézményt. A jövőben – mint mondta – ez a program folytatódik, de ki is egészítik azt az élményközpont iskolai tanulást segítő programjaival, melyeket jövőre 10 pécsi és 10 Pécs környéki iskola hátrányos helyzetű diákjai élvezhetnek.

Szabó Gábor, az alkalmazást fejlesztő cég, a suIT Solutions munkatársa elmondta, hogy a munka során rengeteget segített nekik a Pécsi Állatkert, hiszen számukra is új terület volt a földtörténeti korok modellezése.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő