Hirdetés

Zöldítésre, szemléletformálásra pályázhattak a pécsi óvodák és iskolák. A felhívásra csaknem 50 intézmény jelentkezett, köztük összesen 6 millió forintnyi támogatást osztanak szét.

Az önkormányzat májusban írta ki környezetvédelmi pályázatát, amellyel a helyi iskolákat és óvodákat szólította meg. A programmal azt szerették volna segíteni, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban találkozhassanak a zöldgondolkodással, szemléletformálással. Az óvodák közül az önkormányzati fenntartású Zöld Óvoda címmel rendelkező intézmények pályázhattak, az általános iskolák esetében pedig az Ökoiskola címmel rendelkezők, függetlenül a fenntartótól.

A programra a Környezetvédelmi Alapból 3 millió forintot különítettek el, amit Sajgó György saját zöldbiztosi keretéből további 3 millió forinttal egészített ki.

– A pályázat nem valósulhatott volna meg a városházi környezetvédelmi referens, a Pécsi Zöld Híd Alapítvány és az Ökováros-Ökorégió Alapítvány közreműködése nélkül, valamint Kővári János képviselőtársam aktivitása, javaslata is nagyban segítette a projektet – hangsúlyozta Sajgó György. – Azt gondolom, az ilyen összefogással és közös gondolkodással lehet sikeres egy program és a város.

A felhívásra összesen 13 iskola és 36 óvoda jelentkezett. Részükre különféle növényeket (díszfüveket, lágyszárú virágokat, gyógy- és fűszernövényeket), valamint ültetést segítő anyagokat (komposzt, fakaró, mulcs) biztosítanak. Az óvodák emellett igényt nyújtottak be többek között környezet- és természetvédelmi témájú könyvek és fejlesztő játékok beszerzésére, vagy valamilyen környezeti nevelési, természetvédelmi programhoz kapcsolódó költségek fedezésére.

Ahogy a zöldbiztostól megtudtuk, jelenleg a pályázatok összesítése és pontosítása zajlik, hamarosan pedig megkezdik az igényelt növények és eszközök kiosztását.

Hirdetés