A “független” jelölt balliberális pártja megszorításokat tervezett

A választáson még függetlenként induló Mellár Tamás pártja, a Párbeszéd több százmilliárdos adócsomagot terjesztett a Parlament elé. Ez a párt a most szintén magát “függetlennek” nevező – a civil szervezetek szerint a mecseki tarvágásokért akár felelőssé is tehető – baloldali pécsi polgármesterjelöltet is támogatja. 

Hemzseg a kreatív adóemelési ötletektől az az indítvány, amelyet a Párbeszéd nyújtott be az Országgyűlésnek még június végén – írja a Magyar Nemzet. A Mellár Tamást is parlamenti padsorai között tudó párt a jövő évi költségvetés vitájában fejtette ki ilyenformán a véleményét arról, szerintük miképpen kellene átalakítani az adózás szabályait.

A Magyar Nemzet megjegyzi, hogy  vaskos adóemelésekben, új adók bevezetésében és a családtámogatás érdemi átalakításában találták meg a céljaik eléréséhez szükséges eszközöket. Ilyen egyébként a velük most választási szövetséget kötő Gyurcsány Ferenc vezette balliberális kormányok idején is volt.

A lap megjegyzi, hogy úgynevezett 225 milliárdos karbonadót vezetnének be, amit – miután nem közölték, kiket érintene – akár a fuvarosokra terhelnének, vagy éppen mindenkire, mivel azt az üzemanyaggal együtt kellene pluszban megfizetni, de nem kizárt, hogy a hőerőműveket sarcolnák meg, amivel például a távhő árát emelhetnék meg.

Az áremelés egyébként Pécsen bevett gyakorlat volt a baloldali városvezetések idején, hiszen a szocialista vezetésű önkormányzat volt, hogy 20-50 százalékkal is megemelte a közszolgáltatásokért fizetendő díjakat egyik évről a másikra.

Azt mondták nem emelnek, majd jött a brutális áremelés
Érdekesség, hogy a most újra városvezetésre készülő szocialisták Pécsen a választások előtti nyáron még levették a napirendről az emeléseket, és megígérték, hogy nem drágítják meg az árakat, majd miután ennek az ígéretnek megfelelően megválasztották őket, jött a feketeleves és télen bejelentették: 50 százalékkal nő a távhő ára, 50-68 százalékkal (!) a buszbérletek, jegyek ára, de emelkedtek a parkolási díjak, a szemétszállítás és a vízdíj is.

A Párbeszéd mostani ötletéből az is kiolvasható, hogy emelnék a 9 százalékos társasági adót – írja a Magyar Nemzet. Ez ugyanakkor nem lenne új keletű gondolat a párt részéről, hiszen Mellár Tamás már tavaly arról beszélt az ATV-ben, hogy “nagyon-nagyon alacsony a társasági adó”, amit érdemes lenne felemelni, másrészt – tette hozzá – túlságosan magasak a gazdasági támogatások is Magyarországon.

A balliberális párt mindezek mellett átalakítaná személyi jövedelemadózás 2011 óta élő rendszerét is. A lap megjegyzi, hogy az előterjesztésből a konkrétumok ugyan hiányoznak, de az kiolvasható belőle, hogy visszaállítanák a Gyurcsány-kormány időszakából ismert többkulcsos szja-rendszert, és hozzányúlnának a gyermekkedvezmények mostani szisztémájához is. A párt megadóztatná a gazdagokat is, ami szintén a Gyurcsány-kormány idejéből származó elképzelés, de akkor az alkotmánybíróság dobta vissza az ezzel kapcsolatos törvényüket. Az utóbbi javaslat azért is lehet veszélyes, mert ha mégsem sikerül a gazdagok megadóztatása, akkor máshonnan kell a pénzt beszedni a céljukra – figyelmeztet a lap.

A cél pedig az lenne, hogy mindenkinek egyfajta alapjövedelmet adjanak, függetlenül attól, hogy valaki azért megdolgozik vagy sem – ez pedig leginkább szavazatvásárlásra jó az elképzelés kritikusai szerint – olvasható a Magyar Nemzetben.

 

hirdetés

Hirdetés