A pécsi könyvtárosok a járvány idején is mindent megtesznek olvasóikért

Noha a koronavírus-járvány és a járványügyi intézkedések miatt a Csorba Győző Könyvtár pécsi és baranyai intézményei nem látogathatók, a könyvtár szakemberei azonban a veszélyhelyzetben is azon dolgoznak, hogy az olvasók minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak az intézmények jelenlegi működéséről, a könyvtárba járás lehetséges digitális alternatíváiról és a karantén-időszakban indított új szolgáltatásaikról.

Mi történik a bezárt könyvtárakban?

A kényszerű zárvatartás idején a Tudásközpontban és a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtáraiban olyan munkák folynak, amelyekre évközben, „békeidőben” kevesebb ideje jut a könyvtárosoknak. Nagyban zajlik tehát a szabadpolcos és raktári könyvállomány rendezése és selejtezése, továbbá a könyvtárakba érkező több száz folyóirat rendszerezése is. A könyvkölcsönzés technikai-elektronikus hátterét biztosító Corvina könyvtári rendszerrel szintén sok a teendő: az adatbázisba került dokumentumokat tárgyszavakkal látják el és a könyvtári jelzetelés összetett folyamata is ebben az időszakban történik. A munka komolyságát jelzi, hogy a fenti folyamatok akár több százezer dokumentumot is érinthetnek.

A zárvatartás alatti is zajlik az állomány rendezése, ellenőrzése

A kényszerszünet alatt a könyvtár munkatársainak feladata a folyamatosan bővülő internetes szolgáltatások biztosítása és felügyelése is. Az intézmény szaktájékoztató munkatársai többek között szakirodalmak ajánlásában, irodalomjegyzékek összeállításban nyújtanak segítséget a felhasználóknak e-mailben vagy a könyvtár weboldalán található online chat segítségével. A „Kérdezze a könyvtárost” nevű információs chat-felület hétköznapokon 8 és 16 óra között érhető el, az olvasók ennek keretén belül a szaktájékoztatás és a veszélyhelyzet idején elérhető szolgáltatások mellett olyan fontos kérdésekre kaphatnak gyors válaszokat, mint például a kikölcsönzött könyvek meghosszabbításának és visszavételüknek a menete.

Hagyományos könyvkölcsönzés jelenleg nincs a könyvtárakban, csak könyvtárközi kölcsönzés. A könyvtárközi kölcsönzés jelenleg elektronikus úton, e-mailben történik a könyvtárakban, a papír kérőlapokat értelemszerűen mellőzik ebben az időszakban. Az elektronikus úton igényelt könyveket a könyvtár munkatársai az olvasóval egyeztetve adják át, természetesen a szükséges higiéniai és biztonsági előírásokat betartva.

Hírlevelek játékokkal és könyvajánlókkal

A könyvtár az olvasók tájékoztatására heti hírlevelet állít össze, amelyben aktuális információk, könyvajánlók. A hírlevelekben továbbá különböző online játékok is szerepelnek: a havonta készülő irodalmi, valamint az idén indult történelmi témájú kvízekkel az olvasók értékes könyveket nyerhetnek. Folyamatosan készülnek a tematikus olvasmányajánlók is, melyek keretében egy-egy témához kapcsolódó könyvajánlókat gyűjtenek össze a könyvtár munkatársai. Mindemellett elindult a könyvtár honlapján az „Olvasói szemmel” nevű rovat is, ahova az olvasók által megírt és beküldött könyvajánlók kerülnek.

A könyvtár és a gyerekek

Az intézmény könyvtárosai az otthon maradt gyermekekre is gondolnak: rendszeresen készítenek olyan videókat, melyekben meséket olvasnak fel nekik. Ezeket a videókat a könyvtár Facebook-oldalain osztják meg.

A gyerekekre is gondolnak

A Csorba Győző Könyvtár által rendszeresen megszervezett versmondó versenyt, a gyermekkönyvtárosok most internetes formában hirdették meg: a felhívásra otthon felvett versmondós videókkal lehet nevezni. A verseny részletei a Körbirodalom Gyermekkönyvtár oldalán olvashatók.

Bővül a könyvtár digitális archívuma

A kényszerű szünet alatt is folyamatosan bővül a könyvtár digitális archívuma, amelybe Pécs és Baranya digitálisan feldolgozott emlékei, fényképei, videói és egyéb dokumentumai kerülnek. Emellett jó tudni, hogy az archívum oldalán és YouTube-csatornáján is sok kincset találhatnak az érdeklődők.

Sok a dolguk a megyében is

A Csorba Győző Könyvtár feladata 286 baranyai település könyvtári ellátása is, tehát a könyvtárosoknak akad dolga bőven a veszélyhelyzetben Pécs határain túl is. A megye egyes területeiért felelős könyvtári referensek folyamatosan tartják a kapcsolatot a hozzájuk tartozó 22-27 település könyvtárosaival, hiszen a baranyai településeken is el kell végezni a könyv- és dokumentumállományok rendszerezését, statisztikai adatokat kell szolgáltatni, valamint adminisztrációs feladatokat is el kell végezni.

A könyvtár az interneten

A fentieken túl a Csorba Győző Könyvtár a napokban csatlakozott – a Bóbita Bábszínházzal, Pécsi Balettel és a Pécsi Nemzeti Színházzal közösen – a #pecsikulturaliscsatorna elnevezésű kezdeményezéshez, amelynek keretében pécsi kulturális intézmények kölcsönösen osztják meg online felületeiken megjelenő tartalmaikat, fenntartva a kultúraszerető pécsiek és baranyaiak figyelmét.

Természetesen a könyvtár honlapja és Facebook-oldalai is folyamatosan frissülnek könyvtári és kulturális hírekkel, nemrég pedig létrehozták saját Spotify-csatornájukat is, amelyen tartalmas irodalmi beszélgetéseket ajánlanak az érdeklődőknek. A könyvtár központi intézményének helyet adó Tudásközpont idén ünnepli nyitásának 10. évfordulóját, ebből az alkalomból pedig az elmúlt évek sikeres író-olvasó találkozóit mutatja idézik fel olvasóiknak minden szombaton 18 órakor egy-egy Facebook-bejegyzésben.

A jelenleg működő szolgáltatásokkal kapcsolatban az olvasók az info@csgyk.hu címen tehetik fel továbbra is kérdéseiket.

hirdetés
Hirdetés