Fontos kérdésekről, a tavalyi költségvetés helyzetéről és az idei tervezetről is tárgyalt aktuális ülésén Pécs közgyűlése csütörtökön.

hirdetés

A közgyűlés előtt a lehallgatást elkövető Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke ismét bekiabálásokkal zavarta az ülést, végül Páva Zsolt polgármester felfüggesztette az ülést, és felkérte, hagyja el a termet. Mint ismert, Berkecz egy időre kivonta magát a forgalomból, miután lebukott: titokban felvételt készített Karácsony Gergelyről, az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről, mindezt pedig közzé is tette. Karácsony ugyanis arról beszélt, „alapvetően az az érzésem, hogy a f****** hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem”.

Az ülés elején, napirend előtti hozzászólásban Keresztes László Lóránt (LMP) az országgyűlésiképviselő-választás pécsi tétjéről beszélt. Gyimesi Gábor (Jobbik) az építményadó vállalkozások számára szóló részéről érdeklődött.

Decsi István (Fidesz-KDNP) alpolgármester hangsúlyozta, a magyar emberek nem akarják saját biztonságukat feláldozni azért, hogy mások, spekulánsok gazdagodjanak, a felülről nyitott Soros-kvóta nem szolgálja az érdekeinket. Utalt rá, 1956-os hősök a napokban levelet írtak egy baloldali jelöltnek, hiszen ők tudják, milyen, ha más uralkodik az országon. Decsi István hangsúlyozta, meg kell védeni lányainkat, asszonyainkat. Mint mondta, szomorú, hogy a DK nem kért szót, és nem kért bocsánatot azért, ami pár napja Pécsett történt. Kunszt Márta (DK) azt közölte, nem tudja, milyen ügyről van szó. Szerinte a nem létező Soros-terv ellen tiltakozik a kormány, az egyszerűen fikció. Páva Zsolt utalt rá, hogy Gyurcsány Ferencnek volt egy felháborító kijelentése a nőkkel kapcsolatban. (Gyurcsány Ferenc pécsi fórumán a nők megerőszakolása kapcsán poénkodott.)

Vita a tavalyi kasszáról

A testület megvitatta a tavalyi költségvetést. A vitában Gulyás Emil (MSZP) elképesztőnek nevezte a helyzetet, míg Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a „dilettáns kormány” is felelős a pécsi helyzetért. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester felhívta rá a figyelmet, a hiány jelenleg folyamatosan csökken, ellentétben a korábbi városvezetés időszakával. Nem a mostani helyzet, hanem az az elképesztő, amit az MSZP művelt éveken át a városban, egészen odáig, hogy ennek az LMP által dilettánsnak minősített jelenlegi kormánynak kellett 45 milliárdos adósságot átvállalni a pécsi önkormányzattól.

Páva Zsolt a vitában hangsúlyozta, amikor a szocialisták kiárusították a buszokat, Pécsnek egyetlen útja maradt: hitelből kellett buszokat venni. Jelenleg is mindent megtesznek azért, hogy legyenek Pécsett elektromos buszok, de korábban nem volt erre pályázat. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, furcsának találja, hogy ha a kormány segít Pécsnek, akkor az ellenzék az államról beszél, míg ha vélelmezett károkozást lát, akkor persze a kormány a felelős – mint mondta, érdekes ellenzéki magatartásnak tartja ezt. Kővári János felvetette, 1,5 milliárdért vissza lehetett volna venni a régi buszokat is. Páva Zsolt erre azt felelte, olyan buszok visszavásárlását, amelyek rendszeresen felgyulladtak és futva menekültek róla az utasok, akkor sem támogatta, ha olcsóbbak lettek volna. Mint kijelentette, a pécsiek biztonságát nem lehet veszélyeztetni.

Vita az idei kasszáról

A képviselők megvitatták az idei költségvetést is első fordulóban: a város mintegy 58 milliárdból gazdálkodhat, arról, hogy ez miként oszlik meg, a második körben döntenek majd részletesen. Páva Zsolt polgármester aláhúzta, bár időről időre előkerülnek ilyen felvetések, lakosságot érintő adóemelés nem lesz Pécsett 2018-ban sem, abban viszont bíznak, hogy az iparűzési adóból több folyik be a gazdaság élénkülése miatt.

Kunszt Márta (DK) azt mondta, nem lát új irányokat a költségvetésben. Csizmadia Péter (Fidesz) felhívta rá a figyelmet, az MSZP ideje alatt egyetlen új nagybefektető sem jött Pécsre, egyszerűen kényelmes volt a helyzet, hogy az Elcoteq 7000 fővel működik. Amikor azonban az bezárt, ezrével kerültek utcára az emberek, de a szocialisták erre nem voltak felkészülve, még egy megfelelő ipari parkot sem hoztak létre. A mostani városvezetés nem „várja a bummot”, hanem tesz érte, hogy cégek jöjjenek Pécsre, ennek látszanak már az eredményei.

Kővári János (ÖPE) szerint korrekt a költségvetési javaslat, hiszen tényszámok szerepelnek benne a bevételi oldalon, viszont a kiadási oldalt még nem látják. Gulyás Emil (MSZP) szerint „melegvíz” kell az élményfürdőhöz, és csak akkor szabad megépíteni, ha az önfenntartó lesz, de erre szerinte „az égegyadta világon” semmi esély nincs.

Őri László (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint egy biztos, kiszámítható jövőt jelent a költségvetés az önkormányzatnak és a városi cégeknek is, amely ugyanakkor mértékletes, takarékos is.

A közgyűlés megtárgyalta azt a javaslatot is, amely a Belügyminisztériummal kötendő támogatási szerződésről szól. Ebben szerepel az a 3 milliárd forintos támogatás is, amely a korábbi, kamattal terhelt éves likvid hitelkeretet váltja ki kamatmentesen. Páva Zsolt polgármester is hangsúlyozta, ez jóval kedvezőbb, mint a korábbi banki hitelkeret. Az ellenzék részéről Kunszt Márta (DK) és Gulyás Emil (MSZP) több kifogást is megfogalmazott az ügyben. A testület végül elfogadta a megállapodást.

A napirendek végén Kővári János (ÖPE) kért szót, ugyanis meglátása szerint lapunk rendszeresen kiforgatja szavait, most tudósításunk címét (Az ellenzék füstölgő, 30 éves buszokat vett volna) nem tartotta megfelelőnek. Az ülésen Kővári János felvetette, vissza lehetett volna vásárolni a korábbi buszparkot, erre válaszolt Páva Zsolt polgármester is, mondván, a pécsiek biztonságát nem lehet olykor kigyulladó buszokkal veszélyeztetni. (Amint az ismert, a régi pécsi buszpark jó része rendkívül elöregedett járműből állt, nem egy esetben fordult elő tűz is, valamint több esetben füstöltek, műszakilag rendkívül rossz állapotban voltak.) Kővári János szerint hasonló eset többször is előfordult, és hiányolta, hogy lapunk most nem ismertette a költségvetéssel kapcsolatos javaslatait. Szerinte lapunk elfogult. Fogarasi Gábor (Jobbik) egyetértett ezzel a felvetéssel, ugyanakkor azt mondta, 2010 és 2014 között is ez volt a helyzet, ám akkor szerinte Kővári Jánost ez a helyzet még nem zavarta.

1 hozzászólás

  1. Először értek egyet Gulyás elvtárssal.Nagykozárban van meleg víz.A zalaegerszegi fürdő is Ságodon van.

Comments are closed.