Az ellenzék nem dolgozik a pécsi közgyűlésben

Érdekes performance-szal kezdődött a csütörtöki közgyűlés.

Bár a pécsi közgyűlésnek semmi hatásköre nincs a parlament munkájára, az ellenzék több képviselője mégis erre hivatkozva nem vesz részt a testület csütörtöki ülésén. A közgyűlés előtt Fogarasi Gábor (Jobbik), Kunszt Márta (DK), Gulyás Emil, Cserfainé Kovács Ágnes (MSZP), Kóbor József (LMP) szinte szó szerint ugyanazt közölte: a szerintük törvénytelen, jogfosztó szerdai parlamenti ülés miatt tiltakozásul nem vesznek részt a mai pécsi közgyűlési ülésen.

(Kővári János (ÖPE) közölte, ők dolgoznak a mai közgyűlésen.)

Miközben az ellenzék jó része kivonult a pécsi ülésről – inkább a balliberális sajtó kamerája elé állt ki –, a képviselők a teremben napirend előtt a vasasi tűzeset teendőit vitatták meg, több képviselő is elmondta, alakul a gyűjtés, az önkormányzat is segített azoknak, akik karácsony előtt elveszítették otthonukat.

Mint az köztudott, a parlamenti ellenzék szerdán az Országgyűlésben erőszakkal akadályozta volna meg az ülés elkezdését, majd pedig a megyei focimeccseken sem hallott színvonalú fütyülésbe kezdett az áprilisi választáson komoly vereséget szenvedett ellenzék. Ezt követően pedig utcára küldték az embereket, akik üveggel, petárdával, szeméttel dobálták meg a munkájukat végző, az erőszakot békésen tűrő rendőröket, és az ország karácsonyfáját is megpróbálták elbontani.

A tüntetésen az alig mérhető támogatottságú Párbeszéd zászlóit lehetett látni. Ismeretes, a párt úgy jutott be a parlamentbe, hogy az MSZP listájára kerültek fel, a frakciójukat pedig az MSZP-s Burány Sándor és az MSZP-DK által megtámogatott Mellár Tamás mentette meg. A beszámolók szerint a demonstráción a választást bukással záró Momentum Mozgalom lobogói, szimpatizánsai is ott voltak, köztük az a pécsi Nemes Balázs, aki korábban a melegfelvonulás kapcsán például azt ecsetelgette, hogy utcakővel ugyan „picit durva” megdobálni őket, de ételmaradékkal rendben van.

hirdetés