Igazi kaméleon: szélsőjobbos volt a momentumos jelölt

Az Origo.hu tette közzé azt a felvételt, amely szerint a Momentum Mozgalom pécsi elnöke zsidók, melegek, cigányok ellen beszél. A párt tudott Nemes Balázs szélsőséges múltjáról és nem foglalkoznak vele.

Mint ismert, Pécsen a volt jobbikos, volt fideszes és korábban egy MSZP-s polgármesterjelöltet támogató Körömi Attila indul az egyik pécsi választókörzetben a tavaszi választásokon, míg a másikban Nemes Balázs, a párt pécsi elnöke szeretné megmérettetni magát.

Nemes Balázsról azonban annak ellenére kiderült, hogy szélsőjobbos múlttal bír, hogy a pártja mindezt eddig erősen titkolta. Az Origo.hu rábukkant arra az internetes rádiófelvételre, amelyen Nemes Balázs a zsidók, a melegek és a cigányok ellen beszél. A fővárosi

melegfelvonulás kapcsán például azt ecsetelgeti, hogy utcakővel ugyan „picit durva” megdobálni őket, de ételmaradékkal rendben van.

Az Origo.hu szerint egy másik helyen kijelentette, mennyire örült a Horthy István emléktáblának Budapesten, miközben az alkotmányos monarchia hívének tartotta magát, mert a köztársasággal csak baj van. A lap arról is ír, hogy a rádióadásban egy hírt is beolvastak, mely szerint egy rendőr lelőtt egy 14 éves fiatalt betörés közben, ezért emberöléssel vádolják. Nagy egyetértés alakult ki abban, hogy a 14 éves fiú biztosan cigány, ugyanakkor szerintük árnyalja a képet, hogy a rendőr állítása szerint a fiúnál kapa volt.

„Láttál már munkaeszközt cigánynál? Maximum, ha a magyar gárda felvonul, de akkor is úgy lopják”

– hangzik el. Nemes hozzáteszi, hogy ha cigány volt a tettes, ha nem, a rendőr jól tette, hogy lelőtte.

Nemes szerint Palesztina van, Izrael nincs és „szevasz”, valamint kijelentette, hogy

bár Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény az lenne rá.

Később Nemes nem csinált különösebb titkot arról, hogy maga is a Jobbikra szavaz.

Az ügyben kíváncsiak voltunk a Momentum véleményére is, a párt nem ítélte el Nemes uszító kijelentéseit, nem zárkózott el azoktól. A PécsMa.hu megkeresésére azt írták, hogy Nemes Balázs pont a Momentum közössége miatt is távolodott el a szélsőségektől, sőt a pártnak eszébe sem jut kizárni őt.

Mint azt a pártsajtó közölte: „nem zárunk ki senkit abból, hogy tegyen az ország jövőjéért korábbi – azóta megváltozott – véleménye miatt. Nem titkolta múltját és a vezetőség tudott róla már a jelöltállítási folyamat előtt is”.

Nemes Balázs zsidó-, cigány- és melegellenes megszólalásai ellenére a Momentum szerint ők valóban figyelembe veszik a kisebbségek érdekeit.

Hirdetés