Az ország legtehetségesebb diákszínészei mutatkoznak meg Pécsen

Idén ünnepli harmincadik évfordulóját az Országos Diákszínjátszó Egyesület, melynek egyik legnagyobb éves rendezvénye a Diákszínházi Fesztivál. Pécs első alkalommal ad otthont a nívós eseménynek április 26-28-án, ahol kihirdetik a fődíjas előadást, de kiválasztják a legjobb női és férfi alakítást is az ítészek. 

hirdetés

Számos magyar színházi ikon az Országos Diákszínjátszó Egyesület szárnyai alól indult: Scherer Péter, Schilling Árpád, Stohl András, Nagy Ervin vagy Alföldi Róbert csak néhány a rengeteg név közül, akik az ODE által szervezett eseményeken mutatkozhattak meg először a nagyközönség előtt. Ezek a rendezvények az amatőr színjátszás zászlóshajói, melyek valóságos ugródeszkaként szolgálnak a tehetséges fiataloknak.

Az ODE szervezésében két országos rendezvény valósul meg. Az Országos Diákszínházi Fesztivál, ahol a produkció és a csoport színházi célok megvalósításáért dolgozik közösségként, valamint az Országos Diákszínjátszó Találkozó, ahol elsősorban közösségi létezésüket fogalmazzák meg a színház eszközeivel a résztvevők.

Az április 26-28 között Pécsre érkező 19 színdarab mondhatni az ország legjobbjai, ugyanis a hétvégi eseményre csak azokat az előadásokat delegált a zsűri, melyek a regionális megmérettetésen kiemelkedően szerepeltek.

– Tisztán emlékszem, mikor három évvel ezelőtt megkeresett Tóth Zoli, hogy indul az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöki posztjáért. Már akkor megfogalmazódott benne az a vágy, hogy szeretne pécsi székhelyű országos fesztivált lebonyolítani. Volt benne annyi erő és kitartás, hogy az ODE elnöke lett, ma pedig itt állunk a nívós rendezvény megnyitóján – köszöntötte a jelenlevőket Őri László, Pécs alpolgármestere, majd felidézte, hogy a rendszerváltás óta az egyik legrégebbi szervezet az ODE, mely idén ünnepli a harmincadik évfordulóját.

A fesztiválra meghívott előadásokat háromtagú zsűri értékeli a szakmai beszélgetéseken, illetve ezt követően fődíjat is oszt, valamint jutalmazzák a fesztivál legjobb női és férfi alakítását is. A rendezvény több helyszínen zajlik majd, így a Janus Egyetemi Színházban, és a Bóbita Bábszínházban is színpadra lépnek a jövő színészei.

Az eseményt a PTE Brass Band zenéjével karöltve Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója, és Tóth Zoltán, a rendezvény házigazdája nyitotta meg.

Hirdetés