Azokat köszöntötték, akik nélkül összeomlana az egészségügy

Az 5. Magyar Ápolók Napja alkalmából köszöntötték az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat Pécsen.

hirdetés

Az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájára emlékeztek február 22-én az 5. Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott ünnepségen a Hotel Palatinus dísztermében. A rendezvényen felhívták a figyelmet a napról napra történő embert próbáló feladatokra, a társadalmi megbecsülés fontosságára.

Megtelt a Palatinus az egyik legnemesebb hivatás képviselőivel

Az ünnepségen az ápolókat és az egészségügyben dolgozókat az önkormányzat nevében Mácsainé Németh Erzsébet a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatója köszöntötte.

– Az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók nélkül az egészségügy nem működik, ezt mindenki tudja. Ők támogatják az orvosokat és a betegeket is, a fekvő- és a járóbetegekkel ők tartják a kapcsolatot. A kommunikáció az egészségügyben rendkívül fontos, az ápolók és a szakdolgozók pedig tudják, hogy mennyire sokat számít az, hogy miként kell megszólítani és segíteni a betegeket. Fontos többek között ezért is, hogy megbecsüljük a munkájukat, ennek a jele az is, hogy az ápolók bére a közeljövőben emelkedni fog – mondta az intézményvezető.

Mácsainé Németh Erzsébet köszöntötte az ápolókat az ünnepségen a város nevében

Sebestény Andor, a pécsi Klinikai Központ elnöke az ünnepségen kiemelte, hogy az ápolók és a szakdolgozók áldozatos munkája nélkül az egészségügyi rendszer összeomlana.

– Úgy vélem, hogy a gyógyítás hatékonysága két nagy területen áll vagy bukik. Kétségkívül roppant fontos az orvosok munkája, de ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb az, hogy az egyes beavatkozásokon túlesett járó- vagy fekvőbetegeket az ápolók és a szakdolgozók a lehető legjobban támogassák. Ez a két terület csak és kizárólag együtt működhet sikerrel, mint két egymásba kapcsolódó fogaskerék. Fontos tudni, hogy az egészségügyi intézményeknek, legyenek azok pécsiek vagy baranyaiak, össze kell fogniuk, együtt kell működniük, hiszen csak így lehet a betegeknek megfelelő ellátást nyújtani – mondta Sebestyén Andor.

Sebestyén Andor: ápolók nélkül összeomlana az egészségügy

A Klinikai Központ vezetője hangsúlyozta, hogy az ápolók és a szakdolgozók megbecsülésének kérdése kiemelt fontosságú, ezért a jövőben keresni fogják azokat a lehetőségeket, melyeknek köszönhetően évente akár több alkalommal is díjazhatják, elismerhetik a munkájukat, mivel az ápolók és egészségügyi szakdolgozók a nap 24 órájában, ünnepnapokon, mikor mások pihennek, megfeszített tempóban dolgoznak távol családjuktól – mondta a Klinikai Központ elnöke.

Akkor is dolgoznak, amikor mások pihennek

– Mindent megteszünk azért, hogy az ápolók és a szakdolgozók munkáját segítsük, és hogy a dolgozók létszámát gyarapítsuk. A képzések számát szándékunkban áll növelni és még magasabb szintre kívánjuk emelni az oktatás színvonalát. Ez egy jó irány ahhoz, hogy az egészségügyi ellátórendszerünk még teljesebb legyen – mondta.

Az eseményen részt vett továbbá Oláh András, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja, Betlehem József, az egyetem rektorhelyettese, Schäffer Zsuzsanna, a Magyar Ápolási Egyesület baranyai elnöke, valamint Tari Zsolt, a pécsi Irgalmasrendi Kórház igazgatója.

Hirdetés