Délszláv különítménye nyolc közé repítette az Akadémiát

Újoncként óriási bravúrral zárta az élvonal alapszakaszát az NKA Universitas Pécs férfikosárlabda-csapata, amely a Körmend legyőzésével bejutott a rájátszásba.

A tavalyi B csoportos döntőben még a sírból hozta vissza a bajnokicímet és a feljutást az NKA, így az NB I. újoncaként eleinte nem is voltak nagyratörő tervei az együttesnek. Persze aztán ahogy haladt előre a szezon, úgy jött meg az Akadémia étvágya – már csak azért is, mert az alapszakasz féltávjánál már lehetett sejteni, hogy a mezőny nagyon egyben van, így aligha kell 14-15 győzelem ahhoz, hogy egy csapat a legjobb nyolc közé jusson.

Így a Körmend elleni hazai alapszakaszzáró meccsen, 11 győzelemmel a zsákban is biztos volt: ha nyer az NKA, ott lesz a playoffban. És erre még úgy is megvolt minden esélye Csirke Ferenc együttesének, hogy Meleg Gergőre ismét nem számíthatott a szakvezetés.

A pocsék formában lévő vasiak mindenesetre jól kezdték a találkozót, és az első negyedben vezettek is. Nem volt nagy a differencia a csapataok között, de Körmend kicsivel előrébb járt. Aztán jött egy olyan második tíz perc, amire az NKA Aréna látogatói valószínűleg sokáig emlékezni fognak. Nikolics, Manjgafics és Durmo vezérletével az Akadémia szabályosan átgázolt ellenfelén, 30-8-ra megnyerve ezt a periódust.

Így aztán a nagyszünet után az is belefért, hogy védekezésben alaposan felpuhult az NKA, amit a Körmend, főként a nagyöreg Ferencz Csaba jóvoltából igyekezett is kihasználni. Volt pillanat, amikor már csak 7 pont volt az NKA előnye – de mindig a legjobbkor jött egy-egy bravúros befejezés támadásban, így a vendégek sosem hihették el igazán, hogy lehet keresnivalójuk.

És mivel a hazaiak délszláv triója, Nemanja Nikolics, Ibrahim Durmo és Fahrudin Manjgafics is legjob formáját tartogatta erre az estére, végül nagyon sima győzelemmel masírozott be a Rátgéber Akadémia a legjobb nyolc közé.

Az utolsó forduló eredményei végül úgy alakultak, hogy az NKA a hatodik helyen végzett, így a negyeddöntőben majd az alapszakaszt harmadik helyen záró Szolnoki Olaj lesz Csirke Ferenc csapatának ellenfele.

NKA Universitas  Pécs–Körmend 92-75 (25-28, 30-8, 16-20, 21-19)
Kosárlabda-NB I., férfiak, 26. forduló.
NKA Universitas Pécs: Nikolics 28/9, Kovács P. 3, Durmo 20, Manjgafics 26/6, Herger. Cs.: Walker 9/3, Scherer 3/3, Kerpel-Fronius 3, Henry, Benke, Lados, Rátgéber. Vezetőedző: Csirke Ferenc.
Körmend: Basics 6/6, Takács 9/3, Djogo 16/3, Konate 2, Tolbert 21. Cs.: Morgan 5, Durázi 3, Ferencz 11/9, Doktor, Kiss 2, Schmera.

Fotó: Kurdi József

Hirdetés