Nem tudják, miből csökkentik a rezsit

A Parlament előtt van az újabb rezsicsökkentésről szóló tervezet, amely alapján újabb szolgáltatási díjak mérséklődhetnek. Júliustól további mérséklés jöhet.

hirdetés

A kormány februárban jelentette be: nem állnak meg a gáz, a villany és a távhő árának csökkentésénél, s a víz-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási és a kéményseprési díjakat is mérsékelni akarják. A Parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint 10 százalékkal kell csökkenteni a víz-, a szennyvíz-elvezetési, a szemétszállítási díjakat júliustól.

A Tettye Forrásháznál nem kívántak nyilatkozni az ügyről, mert egyelőre csak tervezetben szereplő jogszabályról van szó. Csöngei Adrienn szóvivő szerint ugyanakkor a törvényi rendelkezésnek megfelelően járnak majd el.

E szektorban azonban nincs egységes számlaképre vonatkozó jogszabályi rendelkezés. Éppen ezért a törvényben kitérnek arra, hogy itt is egységes megoldást alkalmazzanak.

A tízszázalékos, fűnyíró-elv alapján meghozandó csökkentés egyben azt is jelenti, hogy a tervezet nem veszi figyelembe, milyen széles a cégek által kínált szolgáltatási paletta, valamint a területi sajátosságokat sem, amelyek miatt az egymással szomszédos településeken is teljesen más lehet az árképzés – mondják a szakemberek.

Mennyi az annyi?

Kerestük a másik érintett céget, a Biokomokot is. A hulladékgazdálkodással és városüzemeltetéssel foglalkozó társaság szóvivője, Lóczi Szidónia azt mondta, egyelőre nem tudnak érdemben nyilatkozni, mert kevés még az információ a csökkentésről.

A jogszabálytervezet a fogyasztói panaszok miatt egyébként tájékoztatási kötelezettséget is előír a szolgáltatóknak. Vagyis, hogy mennyiben tettek eleget a rezsicsökkentés jogszabályi előírásainak. A szolgáltató – amennyiben nem érvényesíti a csökkentést – minden érintett számla esetében 10.000 forint kötbért köteles fizetni a fogyasztónak.

Egyelőre az is kérdés, milyen tartalékokból oldják meg a csökkentést, a kieső bevétel miatt miféle intézkedésekre van szükségük a cégeknek. Arról pedig egyelőre nincs hír, hogy a vállalatok kapnak-e, és ha igen, milyen mértékű kompenzációt az államtól. Ez sem lenne ördögtől való, hiszen a távhőcégek az idei évre vonatkozó díjcsökkentés miatt 52 milliárd forintos segítséget kaptak.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A szemét fele már a réginek, itt legalább 50% kal kéne csökkenteni, mert félig sincs már a konténer. A gáz fütőértéke is a fele a réginek. Az árak meg a csillagos égbe emelkedtek. Ugy lehetne rezsit csökkenteni hogy az élősködőket ne kelljen eltartani annak aki dolgozik.Az áfát 10% ra le kéne vinni, itt is a 75% köz?tisztviselőt el lehet küldeni a “fontos” állásából!!!

Comments are closed.