Előbújtak a rejtőzködő, különc pártok!

Tudtad, hogy mi a különbség az Összefogás Párt és a Kell az Összefogás Párt között? Vagy azt, hogy mi köze hazánknak ahhoz, hogy nem ihatnak többé szeszt az amerikai katonák Japánban? Nem? Segítünk. Jönnek a választások, és miután négy éve sokkoltak a pártok jelöltjei, megnéztük, most mivel rukkolnak elő. Nem csalódtunk. 

hirdetés

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapján folyamatosan közli azokat a szervezeteket, akik benyújtották nyilvántartási kérelmüket a voksoláson való részvételre, így volt miből meríteni.

Az Összefogás Pártot január 23-án vették nyilvántartásba, s honlapjukat böngészve meglepő dolgokra lelhetünk. Ha például gyanútlanul a Hírek menüpontra kattintunk, és azt várjuk, hogy párthíreket kapunk, csalódni fogunk, viszont megtudhatjuk, hogy „70. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg” vagy „Nem ihatnak többé szeszt az amerikai katonák Japánban”.

Ehhez képest szinte prózai a párt programja, amelyben olyan pontok szerepelnek, mint hogy „Az építkezésnél felhasznált anyagok legalább 90%-ban Magyarországon előállított hazai termékek legyenek.”

Az Összefogás Párt hírei

Az Összefogás Párt mellett indulni kíván ugyanakkor a Kell az Összefogás Párt, röviden KÖSSZ is. Sajnos ennek a pártnak nem találtuk nyomát a neten, de reméljük, még felbukkannak.

Meglehetősen aktív viszont az interneten a Demokrata Párt, amelynek célja „A nemzet és a magyar haza szolgálata, a nép akaratának kialakításában és kinyilvánításában történő közreműködés”. A párt több közleményt is közreadott, többek között van ilyen című is:

„A digitális generáció a mama szoknyája mellől váltja le az analóg kormányt?”

Sajnos a jelöltjeit egyelőre nem találtuk meg, így nem tudjuk, Pécsett indulnak-e.

A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt nevéhez méltó programmal indul, honlapja szerint az 1-es, pécsi választókerületben jelöltjük is van: Szatanek Martina vág neki az ajánlások gyűjtésének. Ők egyébként 2014-ben is indultak, akkori jelöltjük végül ugyanebben a körzetben 306 voksot kapott (az arányok érzékeltetéséül: a győztes, Csizi Péter a Fidesz-KDNP színeiben csaknem 19 ezer szavazatot szerzett).

Vélhetően hasonló választási csoportot céloz meg a Hátrányos Helyzetűek Pártja (HHP), a Szegényekért Párt (SZP) és a Minden Szegényért Párt (MISZEP) is. Előző kettőről semmit nem találtunk a neten, az utolsó viszont a Facebookon megtalálható, igaz, mindössze egyetlen bejegyzéssel. Ebben ezt közlik (szó szerinti idézet): „Pártunk megígéri a magyarországi szegényeknek, ha bejutunk a Parlamentbe és összefogva a demokratikus baloldallal, akkor a 18.000 milliárd forintot, amit elloptak az utolsó fillérig visszavesszük a Magyar Állam tulajdonába! És ebből az összegből újra lehet szervezni az egészségügyet és az oktatást!”

Indulni kíván a voksoláson az Új Magyar Front Mozgalom Párt is. Honlapjukon azt írják, egy nemzetben gondolkodó, erősen jobb-közép irányvonalat képviselnek. A szervezetnek csak  33. életévét betöltött tagja lehet, és ebből sem sok, ugyanis a párttagok létszámát 111 főben maximálták, a támogatók ezen kívül csak a pártolói klubok tagjai lehetnek.

Kétségkívül érdekes színfoltja lehet a választásnak az Aquila Párt, amely saját meghatározása szerint „értelemmel és megfontoltan megy a választások elébe.” Mint honlapjukon olvasható, „az AQUILA a szimbólumrendszerben a királyt, mint a Fény Fiát jeleníti meg. A kígyó ellentétpárja. ”

Varga Péter Miklósné, Márta a párt vezetőjeként megkapó őszinteséggel fogalmaz az esélyekről: „Mivel számunkra rajtunk kívül egyik párt sem megfelelő, mi meg nem vagyunk elegen a győzelemhez – pár kívánságunk lenne. Talán a választópolgárok is besegíthetnének, hátha teljesül belőle valami.” 2014-ben is indultak, az országban 8 egyéni jelölttel, akik összesen kaptak 363 voksot.