Emberkísérletről beszél az LMP

Pécsen járt Szél Bernadett, az LMP társelnöke, hogy megossza a párt paksi bővítéssel kapcsolatos álláspontját. Véleménye szerint a kormány azzal, hogy nem veszi figyelembe helyiek tiltakozását a tervezett bodai atomtemetővel kapcsolatban, emberkísérleteket folytat.

hirdetés
Uránia Mozi

A politikus szerint a kormány nem érdekelt abban, hogy megkérdezze a magyar állampolgárokat a paksi bővítésről, hiszen az nagy hátrányokat okozna a pécsiek és a Pécs környékén élők számára.

– Egyebek mellett emiatt is törvénymódosítást nyújtottunk be, amelynek értelmében a GDP öt százalékát meghaladó összköltségvetésű beruházás esetében – ha abban részben vagy egészben közpénz van – kötelező lenne országos népszavazást kiírni. Ez természetesen a paksi bővítést is érintené.

A pártelnök hozzátette, emberkísérletnek tartja azt, ami Pécsen és Pécs környékén zajlana a bodai radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban, hiszen „a világon nincs még ilyen, nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért Dunántúl legnagyobb városa mellett akarnak egy ekkora beruházást megvalósítani”.

Keresztes László Lóránt az LMP által nemrég elindított nukleáris konzultáció eddigi eredményeit hangsúlyozta, kiemelve, hogy az eddigi válaszok alapján egyértelmű, hogy a válaszadók elutasítják mind az atomtemető, mind az uránbánya újranyitásával kapcsolatos elképzeléseket.