Rendszeresen röpködnek különböző számok arról, hogy mennyi magyar dolgozik külföldön. A becslés tényleg nehéz, hiszen az EU-s állampolgárok szabadon vállalhatnak munkát bármely tagállamban, bejelenteni ezt otthon nem kell. Az ENSZ elemzése szerint a magyarok 6 százaléka dolgozik külföldön, ez a térségben a legkisebb arány.

Pontos számot gyakorlatilag lehetetlen mondani arról, hogy hány magyar (lengyel, román, bolgár és így tovább) dolgozik külföldön, hiszen nem kell regisztrálni ahhoz, hogy valaki kint dolgozzon: az EU-ban minden uniós állampolgár szabadon telepedhet le és vállalhat munkát. Becslések persze vannak, a mandiner.hu a napokban az ENSZ, azaz egy valóban független világszervezet felmérését adta közre. Lehet, hogy sokak számára ez meglepő lehet, de a térségben Magyarországon a legkisebb a külföldre távozók aránya, 6 százalék.

A lakosság ekkora aránya él, dolgozik külföldön országonként

A legmagasabb arány Boszniában található, több mint 43 százalék, ha azonban tudjuk, hogy a legtöbben innen Horvátországba mentek, rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy a délszláv háború hatásáról van szó – sok boszniai horvát költözött az anyaállamba. Romániában a kivándorlók aránya több mint 17 százalék, de nem sokkal jobb a helyzet Bulgáriában sem. Érdekes, hogy a szomszédos Szlovákia nagyjából a magyar aránnyal egyező képet mutat (6,3 százalék), de itt a célország a szomszédos Csehország – a nyelvi hasonlóság miatt is.

Az talán nem meglepő, hogy a magyar dolgozóknak mi a legfőbb célországa: Németország. Baranyából is sokan választották “Európa motorját”, már csak azért is, mert térségünkben az átlagnál többen beszélnek németül. Az is érdekes, hogy Németország nem csak célország, sok német vállal külföldön munkát, ők viszont az Egyesült Államokba indulnak – szakemberek szerint főként a legjobban képzett munkaerőt, az agyakat szippantja el az USA.

Ide mennek leginkább az egyes országokból

Bár Magyarországon is gondot okoz a több százezer külföldön dolgozó, ennél sokkal nagyobb bajban vannak a balti államok, ahol a szakemberek szerint már valóban drámaira fordult a helyzet. Lettországból például szintén több százezer ember ment külföldre, viszont a lakosság nem 10 milliós, hanem 2,4 milliós volt. Lengyelország is élen jár az elvándorlásban, a lakosság több mint 11 százaléka él, dolgozik külföldön, Nagy-Britanniában szinte külön utcák jelzik ottlétüket saját boltokkal, éttermekkel.

Van olyan szervezet, amely a jelenlegi adatokból előrejelzéseket is készít. Az IntelliNews közlése szerint a következő évtizedekben Moldávia, Lengyelország, Albánia, Lettország és Bulgária lakosainak akár 40 százalékát is elveszítheti az elvándorlás miatt.