22 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálPinczehelyi Sándor kapta a Tüke-díjat

Pinczehelyi Sándor kapta a Tüke-díjat

A jubileumi 15. Tüke-díjat Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművésznek, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művészének adták át.

Idén is átadták a város egyik legnépszerűbb és az elmúlt 15 év során egyre fontosabbá váló elismerését, a Tüke-díjat. A Tüke Alapítvány által 2004-ben létrehozott díjat a pécsiek ajánlásai és az alapítvány kuratóriumi tagjainak döntése alapján olyan emberek és civil szervezetek kapják, akik kiemelkedő szakmai munkájukkal öregbítik Pécs hírnevét. Mint az közismert, a Tüke-díj nem jár pénzjutalommal, ugyanakkor erkölcsi értéke egyre nagyobb, hiszen a díjazottak minden évben népszerű, példaértékű munkát végző pécsiek.

Az idei, jubileumi 15. Tüke-díjat és társ-elismeréseit az alapítvány vezetői, Kerényi János elnök és Habsburg György tiszteletbeli elnök a hagyományokhoz híven január 21-én (1780-ban Mária Terézia ezen a napon adta a pécsi polgárok tulajdonába a várost), ünnepi keretek között nyújtották át a Dóm Kőtárban. A díjátadót idén is megelőzte egy szentmise, melyet a jubileum alkalmából Udvardy György megyéspüspök celebrált a Székesegyházban.

Az idei díjazottak:

Tüke-díj – Pinczehelyi Sándor képzőművész

 

A jubileumi 15. Tüke-díjat Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas képzőművésznek, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művészének adta át Kerényi János és Habsburg György. Pinczehelyi Sándor Pécs képzőművészeti életének közel 50 éve nemcsak résztvevője, hanem aktív alakítója is – hangzott el laudációjában. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével, valamint több fontos városi és megyei díjjal is kitüntetett művész az 1970-es évek képzőművészeti életben nagy robbanást hozó Pécsi Műhely egyik alapító tagja, majd 1977 augusztusától 22 éven át a Pécsi Galéria igazgatója volt, melynek profilját ő alakította ki, azzal a céllal, hogy a legfrissebb hazai és külföldi kortárs művészetet mutathassa be a városban. Pinczehelyi 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense, valamint 5 éven keresztül a Vizuális Művészeti Intézet igazgatója volt.

Mindemellett a magyar és a külföldi művészet legfontosabb hazai és külföldi kiállításain szerepelt alkotásaival, 2010-ben pedig az ő életmű-kiállításával nyitott meg a Zsolnay Kulturális Negyed M21 galériája.

Ifjúsági Tüke-díj – Balogh Ádám zongoraművész

Az idén elsőként átadott Ifjúsági Tüke-díjat olyan 30 évnél fiatalabb pécsi kaphatja meg, aki a tudomány, a sport, vagy a kultúra terén végez kimagasló munkát. Az első Ifjúsági Tüke-díjat az alapítvány az 1997-ben született Balogh Ádám zongoraművésznek adományozta. Mint az laudációjában elhangzott, a számos hazai versenyt megnyert és megannyi nemzetközi megmérettetésen sikerrel szerepelt Balogh Ádám 7 évesen kezdett zongorázni Megyimoreczné Schmidt Ildikó zenetanárnőnél, töretlen szakmai pályafutása során pedig felléphetett már többek között a Berlini Konzerthaus zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Pannon Filharmonikusokkal, és a Budapesti Danubia Zenekarral. Balogh Ádám 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, 2016-tól pedig a Zeneakadémia tanulója. Kimagasló zenei munkásságát 2017-ben Junior Prima díjjal jutalmazták.

Civil szervezetek elismerése – Nevelők Háza Egyesület

Immáron három éve egy-egy pécsi közösség is kap elismerő oklevelet a Tüke Alapítvány rendezvényén. Idén a Tüke Alapítvány kuratóriumának tagjai a díjat a 25 évvel ezelőtt alakult Nevelők Háza Egyesületnek és az általuk működtetett Civil Közösségek Háza munkatársainak adományozták, a pécsi polgárok és civil közösségek számára hasznos, önzetlen munkájukért.
Az oklevelet az egyesület elnöke, Vincze Csilla Anna vette át.

A Tüke Alapítvány emlékérme – Pozsonecz Mária Dorothea

A Tüke Alapítvány emlékérmét idén Pozsonecz Mária Dorothea, a Nagy Lajos Gimnázium volt tanulója, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának hallgatója kapta, aki 2016 márciusában újraélesztette osztálytársát, akinek egy hirtelen rosszullét következtében leállt a szívműködése. A fiatal orvostanhallgató az elsősegélynyújtás legfontosabb teendőit dr. Sárdi Ferenc mentőorvos iskolai szakkörén sajátította el. Laudációjában elhangzott, hogy szakszerű, példaértékű, bátor, gyors és határozott beavatkozása visszahozta az életbe osztálytársát.

Tüke-emlékérem elismerések:

Az alapítvány kuratóriuma idén, a 15 éves jubileum alkalmából hét olyan pécsi, illetve Pécshez kötődő személynek adományozott Tüke-emlékérmet, akiket az elmúlt öt esztendőben jelölték Tüke-díjra.

Tüke-emlékérmet kapott Iványi Dalma kosárlabdázó és sportvezető, dr. Bödő László sporttörténész, Kleisz József, a Matró Kft. alapítója, Morvay Imre Pio atya, Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke, Pintér László nyugdíjas könyvtárigazgató és Csorba Győző pécsi költő szellemi örökségének gondozója, valamint dr. Szántó Zalán mellkassebész.

Iványi Dalma
Dr. Bödő László
Kleisz József
Morvay Imre Pio atya
Nagy Emil
Pintér László
Dr. Szántó Zalán
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő