Ezért fontos a népmese a mai korban is

Másodszor rendezték meg Pécsett a Magyar Népmese Szakmai Napot a Pécsi Kulturális Központ szervezésében, az ott kialakított NépmesePonton. A szakmai nap célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a népmesékhez kapcsolódó kutatásokkal és megvalósításokkal. Ezek hasznosítása érdekében zárja az eseményt közös tapasztalatmegosztás, ötletelés, javaslattétel.

hirdetés
Uránia Mozi

A NépmesePont 2018 novemberében kezdte meg működését, összesen 11 pécsi és baranyai oktatási intézménnyel kötött kapcsolatot, innen érkezhetnek diákok különféle foglalkozásokra. A 100 négyzetméteren kialakított NépmesePont dekorációja a mesék világát igyekszik feleleveníteni.

Őri László alpolgármester elmondta, nem csupán azért fontos ez a hely, mert élményt ad a gyermekeknek, hanem megismerteti őket a népmesék világával is.

– Ma rengeteg hatás éri a fiatalokat a különféle információs csatornákon: rádió, tévé, internet. Lényeges, hogy megismerkedjenek a magyar népmesék világával, ahol visszaköszön az ezeréves magyar történelem, a magyar gondolatiság, érzésvilág, a sajátosan magyar motívumok, ami minket jellemez – mondta.

Őri László szerint a népmesékben az ezeréves magyar történelem köszön vissza

Az alpolgármester szerint mindannyiunk gyermekkorához hozzátartoznak a népmesék, és ennek a jövőben is így kell lennie. Kutatások szerint is jótékony hatással van a lelki fejlődésre. Ezért is fontos a város számára is a NépmesePont megléte.

A szakmai napon a résztvevők előadást hallhatnak a mesefoglalkozás hatásairól az óvodában, az élőszavas mesemondásról, a népmesék alkalmazásáról a gyakorlatban, de elhangzik beszámoló a NépmesePont munkájával kapcsolatban is.

A tavaly megnyílt NépmesePont különleges enteriőrje

A program megvalósításában a Sopianae Kulturális Egyesület is részt vett.