Szó szerint mesés erdőt kaptak a pécsi gyerekek!

Életnagyságú népmesefigurák, modern hang- és látványtechnika, népmesés interaktív játékok töltik meg a Pécsi Kulturális Központban kialakított NépmesePont nevű, nem mindennapi meseerdőt, mely óriási szerepet fog játszani a jövőben a magyar hagyományok megőrzésében és a kisgyerekek magyar identitásának erősítésében.

A pécsi gyerekek a népmesék világában elveszve tanulhatnak és szórakozhatnak a szerdán átadott, nem mindennapi NépmesePont hangulatos, modern díszletei között. A Pécsi Kulturális Központ emeltén 100 négyzetméteren kialakított oktatótérben a jövőben olyan programokat, nem formális és informális tanulást biztosító csoportos foglalkozásokat rendeznek majd az intézmény vezetői, melyek játékosan és látványosan, a magyar népmesék témakörét kibontva járulnak hozzá a kicsik és nagyobbak kulturális tudatosságának megalapozásához, valamint kreativitásuk fejlesztéséhez.

Citeraműsorral nyílt meg a NépmesePont

Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója és a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az intézmény idén április elsejével kezdte meg a 80 milliós összköltségvetésű NépmesePont kialakítását, mely egy 11 pécsi és baranyai nevelési és oktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás keretében fogadja programjain az óvodásokat, általános- és középiskolásokat, valamint akár a fiatal felnőtteket is (7-től 24 éves korig).

Őri László, Hoppál Péter és Kövesi Mária adta át a meseerdőt

Hangsúlyozta, hogy a 100 négyzetméteren elterülő NépmesePont a meseerdő-kerekerdő világába nem akármilyen módon kalauzolja el az érdeklődőket: az életnagyságú népmese figuráknak, a korszerű hang- és fénytechnikai rendszernek, a modern digitális technikai háttérnek, a népmesék feltöltését és lejátszását, valamint a mesék felmondását lehetővé tevő érintőképernyős alkalmazásnak köszönhetően a fiatalok könnyen átérezhetik az ismert és kevésbé ismert népmesék hangulatát.

Egy napközis csoport már meg is ünnepelte az új közösségi teret

Mindemellett a népmesékkel kapcsolatos totókat, képes kvízeket és puzzle játékokat is találhatunk a NépmesePontban, ahol továbbá a jövőben oktatási célú klub- és műhelyfoglalkozások, művészeti- és alkotócsoportok, mesemondó versenyek és vetélkedők, kulturális tanórák és táborok is helyet kapnak.

Rengeteg foglalkozásnak adnak majd itt helyet

Hoppál Péter országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy a NépmesePont megnyitásával a cél az, hogy a magyar népmesék örökségét közelebb vigyék a 21. század fiataljaihoz.

– A közösségben feldolgozott népmesék élménye többek között az olvasási kompetenciák, a diszlexia és a diszgráfia javítása is megtörténhet a projekten belül, a népmesék hagyományának és tanításainak átadása mellett ebben a kis baranyai meseerdőben, ami itt a Pécsi Kulturális Központban megszületett. Bízom abban, hogy a pécsi és a baranyai oktatási intézmények átveszik és beépítik munkájukba a NépmesePont adta lehetőségeket – mondta Hoppál Péter.

Mesés díszletek között tanulhatnak a pécsi gyerekek

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte, hogy a NépmesePonttal egy olyan új közösségi teret alakítottak ki a városban, melyben a gyerekek, szüleik és oktatóik találkozhatnak és együtt ismerkedhetnek meg a magyar hagyományok és örökségek részét képező, a magyar identitást erősítő népmesékkel, melyekről ma már nem sokat tudhatnak meg a fiatalok az internetről, a tévéből.

– Bízom abban, hogy a széleskörű összefogásnak köszönhetően megvalósult NépmesePontban szerzett élmények több ezer pécsi és baranyai kis- és nagyobb gyerek életében fognak nagy szerepet játszani – mondta a városvezető.