Ha minden jól megy, év végére elkészül a székesegyház

Nagyban zajlik a székesegyház átfogó restaurálása, ha minden a terv szerint megy, év végére már végezhetnek is a munkálatokkal. A szakemberek a freskóktól kezdve a padokon át a fűtési rendszerig mindenen dolgoznak. A tavaly szeptemberben elkezdődött felújítás ráfért a dómra, legutóbb a hatvanas években dolgoztak itt restaurátorok.

A székesegyház belső munkálatai 2018-ban kezdődtek meg: a falfestmények helyreállítási munkálatai, a műemlékek restaurálása.

hirdetés

A komolyabb munkálatok 2019 szeptemberében kezdődtek. Egyszerre több helyen dolgozott a kivitelező, 2020 márciusában új munkafázisba kezdtek volna, ám a járványhelyzet miatt teljesen be kellett zárni a templomot.

Május végén közleményben számolt be róla a Pécsi Egyházmegye, hogy több részfeladat végéhez érkeztek. A nyáron is folyamatosan zajlottak a munkálatok. Ennek egyik leglátványosabb eleme volt a délkeleti torony keresztjének levétele június végén – az aranyozás nagy része lejött róla, de más problémák is akadtak. Ezt egyébként augusztus végén, szeptember elején helyezik majd vissza. A teljes körű restaurálás pedig az év végére le is zárul.

A falfestmények helyreállítása már 2018 őszén megkezdődött

A Pécsi Egyházmegye építésze, Puppi Natasa megkeresésünkre részletesen beszámolt arról, hol is tartanak a munkálatok.

– Elkészült a fűtési, szellőzési rendszer szerelése, ezeket éppen szabályozzák – ez a folyamat szeptember végére elkészül – mondta.

Elmondta, a Mária- és a Szent Mór-kápolnában is komoly munkálatok folytak-folynak: a festésrestaurációk már elkészültek, utóbbiban az orgona felújítása-restaurálása folyik. A Corpus Christi-kápolnában is felújítják az orgonát, itt nemsokára elkészül a padlófűtés, felette a meglevővel megegyező kőburkolat – úgy, akár a templomhajóban. A villanyszerelési munkák szintén befejeződtek, itt is már csak a szabályozás van hátra – ez is szeptember végére lesz meg.

Teljesen befejeződött a csillárok restaurálása és az oltársátor tisztítása is. Az új védőablakok is a helyükre kerültek.

Június végén leemelték a délkeleti keresztet

A festő-restaurálásokkal is jól állnak: a kápolnákban és a sekrestyében elkészültek, most a déli mellékhajón és az altemplomon dolgoznak.

– A mozgatható padokat viszik és hozzák folyamatosan restauráltatni, de vannak olyan bútorelemek is, amin helyben dolgoznak, mint például a sekrestyeszékek – mondta. – A kőfelületeken is elvégeztük a kellő munkákat – pótoltuk a követ és letisztítottuk, lecsiszoltuk, impregnáltuk, ahol szükséges volt – mondta az építész.

– Jelenleg még a déli és a nyugati kapu fém részeinek restaurálása is folyik. Ugyanígy éppen zajlik az ólomüvegek restaurálása. Ha hátráltató tényezőkkel már nem kerülünk szembe, úgy a munkálatok decemberre mind elkészülhetnek – tette hozzá.

Állványzatokból egyre kevesebb van már

A pécsi Szent Péter és Szent Pál – Székesegyház egyébként utoljára a hatvanas években esett át egy átfogóbb felújításon.

hirdetés

Hirdetés