Hivatalosan nem létezik az MSZP-P-s politikus egyesülete

Bár már két hónap is eltelt, még senki nem indítványozta azt, hogy a Mellár Tamás által bejelentett szervezetet bejegyezzék a bíróságon. Amíg a mozgalom, vagy a társaság kifejezés nem takar jogi személyiséget, addig az egyesület igen. 

A hosszú évek óta hatályos jogszabályok szerint „az egyesület jogi személy, amely a nyilvántartásba vétellel jön létre”, míg egy társaságot, vagy egy mozgalmat nem is kell bejegyezni – így valójában súlytalanok maradnak. Az egyesületnek alapítóokirata, elnöke és székhelye van, mindezek mellett legálisan fogadhat el támogatást, adományt.

A Mellár Tamás MSZP-P-s politikus által két hónapja bejelentett szervezet, a Mindenki Pécsért Mozgalom és Egyesület azonban nincs bejegyezve, sőt a bíróságon még nem is hallottak róluk, és még senki sem indította el az egyébként 2015 óta leegyszerűsített egyesületi bejegyzési eljárást – miközben úgy tudjuk, hogy a megalakulás után 60 nap van arra, hogy ezt megtegyék.

Egyelőre azonban a Mellár-féle mozgalom körül leginkább a Liberálisok helyi vezetőjét, Ágoston Andreát láthatjuk, illetve fel-felbukkannak az MSZP-ből ismert aktivisták, politikusok.

Az MSZP-P politikusa, Mellár ezek szerint hiába jelentette be, hogy majd a képviselői fizetésével támogatja a szervezetet, hiszen a hivatalosan nem létező egyesületnek nincs számlaszáma sem, ahova utalhatna, ráadásul a szervezetnek erről pontosan el is kellene számolnia.

Mint emlékezetes, az évtizedes múltra visszatekintő Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, Kővári János szerint a Mellár-féle szervezet alkalmas lehet a pécsi választópolgárok megtévesztésére. Szerinte lehet, hogy ez inkább egy baloldali összefogás akar lenni, akárcsak a választások előtt, amikor a függetlennek kikiáltott Mellár Tamás mögé álltak – vélekedett.

A Nonprofit.hu-n olvasható, hogy az egyesület nevét úgy kell megalkotni, hogy az megfeleljen a névkizárólagosság, a névvalódiság és a névszabatosság követelményének.

Együtt buzdítottak migránsok betelepítéséért
A baloldali Zoom.hu szerint az MSZP és a Párbeszéd soraiban ugyanis sokan úgy vélték, Fodor Gábor bosszúja miatt nem lépett be Bősz Anett liberális politikus az MSZP-P-frakcióba. Mint írják, Molnár Gyula azóta lemondott MSZP-elnök és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke jelentős, évi mintegy 60 milliós, a Liberálisoknak járó támogatásról kötött megállapodást, amiről a szocialisták meglepődve értesültek, sőt többen zokon is vették a titkos alkut. Mellár vállalta és mindössze 1 hónapig maradt papíron is független. Érdekesség, hogy Mellár Tamás és a liberális párt különösen aktívan kampányolt az illegális migránsok felső határ nélküli betelepítése mellett az ez ügyben kiírt népszavazáson

Az MSZP-P-frakciószövetség tagja, Mellár Tamás közgazdászként nemrég a felől érdeklődött – kétszer is – a Parlamentben, hogy mikor fog a kormány „kiigazításokat”, vagyis megszorításokat eszközölni, hogy a költségvetési egyensúly meglegyen. A kormányzat azt reagálta, hogy nem megszorító, hanem a gazdasági bővülést szem előtt tartó politikát folytatnak az államháztartás fenntartása mellett, „a növekedés egyszerre szolgálja a költségvetési hiány csökkentését és a magyar családok helyzetének javítását”.

A zengővárkonyi MSZP-P-frakciószövetségben ülő honatya, aki a kertvárosiakat és a belvárosiakat képviseli a Parlamentben ezt követően pedig leszavazta – a baloldali frakciójával egységesen – azt a költségvetést, ami alapján a kormány szerint 2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is.

Hirdetés