Jelentősen elmaradt a várttól a Munkácsy-kiállítás látogatottsága

Hoppál Péter országgyűlési képviselő a kiállítás májusi megnyitóján az m21 galériában. A háttérben Vincze Balázs és Páva Zsolt

Negyvenezer látogatót vizionált a májusi megnyitón a ZSÖK azóta leváltott igazgatója, Vincze Balázs. Huszonhétezer sem jött össze, pedig szeptembertől diákkedvezményekkel csalogattak, hoztak két új festményt és a tervezettnél két héttel tovább tartott nyitva a tárlat.

Szűk egy hónappal az őszi önkormányzati választások előtt jelentette be Páva Zsolt volt pécsi polgármester és Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZSÖK) nemrég menesztett ügyvezetője, hogy átlépte a nullszaldós küszöböt a pécsi Munkácsy-kiállítás látogatottsága.

Szüksége is volt a ZSÖK és az önkormányzat akkori vezetésének a pozitív hírre, mivel nyáron elképesztő ámokfutást rendeztek a milliárdos értéket képviselő kiállítás kapcsán. A Szabad Pécs cikksorozatban tárta fel, hogy extrém magas hőmérsékleten, nem klimatizált helyiségekben „nyaraltatják” a festményeket a Zsolnay-negyedben, ahol előfordult, hogy a látogatók rosszul lettek a 30 fokos termekben. A ZSÖK-vezetés egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal, mobilklíma-hegyekkel, majd a klímaberendezés komplett cseréjével próbált kikerülni a negatív hírspirálból, nem sok sikerrel. 

Nyáron a Szabad Pécsnek Vincze Balázs azt nyilatkozta, 12.500 fő felett kezd el hasznot termelni a tárlat. Augusztus 11-ig 9600-an nézték meg a képeket, azaz a tárlat félidejéig a Vincze által a megnyitón említett 40 ezer látogató negyede sem jött össze. Nyilván ennek és a közelgő választásoknak volt köszönhető, hogy ősszel megpróbálták kedvezményekkel felpörgetni a jegyeladást, hoztak két új festményt és kitolták a tárlat zárását november közepéről december elejére.

A PécsMa most rákérdezett a ZSÖK-nél, hogy milyen látogatottsággal zárt a kiállítás.

A Munkácsy-kiállítást összesen 26.769 fő tekintette meg, a látogatók 54 százaléka a Dél-Dunántúlról érkezett – írták. Az összes látogató harmada volt pécsi (33%), 22 százaléka Pest megyéből jött, de sokan keresték fel a Zsolnay-negyedet  Fejér, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyéből.

 

Hirdetés